REWEU

Projekt (Re)uniting the East and West: Reflections on the 2004 EU enlargement (REWEU) je zaměřen na připomenutí „velkého rozšíření“ EU v roce 2004 u příležitosti jeho 20. výročí v květnu 2024. Tato událost měla řadu pozitivních dopadů na utváření Evropy jak ji známe dnes, posílila její bezpečnost, hospodářský potenciál a rozšířila demokracii, princip řádné správy a evropské hodnoty po celém evropském kontinentu.

Kombinací místních, národních a mezinárodních veřejných akcí, shromažďováním historických vzpomínek a vyprávění, studií o dopadech rozšíření v roce 2004, nákladech na nerozšíření a roli žen v tomto procesu, jakož i výstavami a články v médiích projekt přispívá k širšímu současnému úsilí o politiku paměti EU

Projekt se zaměřuje na osm vybraných zemí EU, čtyři ze starších členských států EU, které byly součástí rozhodovacích procesů Unie vedoucích k velkému rozšíření (Belgie, Finsko, Řecko a Itálie), a čtyři nově přistupující země (Kypr, Česká republika, Lotyšsko a Polsko). 

Projekt je financován Evropskou unií prostřednictvím programu Občané, rovnost, práva a hodnoty v rámci výzvy European Remembrance a bude realizován po dobu dvou let v letech 2024 a 2025.

PRO VÍCE INFORMACÍ NAVŠTIVTE STRÁNKY PROJEKTU: 20years.eu

 

AKCE ORGANIZOVANÉ INSTITUTEM EUROPEUM:

 

7. ŘÍJNA 2024

KONFERENCE: The Next 20 years of the Czech Republic in the EU - an endless story of catching up with Europe?, ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze - více informací a registraci najdete zde

3. ŘÍJNA 2024

Cyprus Forum, spoluorganizování panelu s PRIO Cyprus Centre u příležitosti 20. výročí přistoupení Kypru k EU

12. ZÁŘÍ 2024

Making Enlargement Work Again: Supporting Western Balkans through the Experiences of Central and Eastern Europe, ve spolupráci s Institutem Egmont - více informací najdete v odkazu zde.

10. ZÁŘÍ 2024

SEMINÁŘ: 20 years after the great eastward enlargement - Lessons for the next EU enlargement round, ve spolupráci s Finským institutem mezinárodních vztahů - více informací o akci najdete zde.

24. ČERVNA 2024

Commemoration of the 2004 EU enlargement, ve spolupráci s Institutem Egmont - více informací najdete v odkazu zde

14. ČERVNA 2024

KULATÝ STŮL: (Re)uniting Europe - Addressing Costs of EU Enlargement and Non-enlargement - informace najdete zde

11. DUBNA 2024

EU ENLARGEMENT FORUM: 20 Years of Reuniting Europe’s East and West - více informací najdete zde

 

PUBLIKACE:

 

POLICY PAPER: Enlargement on Hold: The Price Europe Pays

Celý článek v angličtině si přečtěte zde.

 

PARTNEŘI PROJEKTU:

   
  

 

#REWEU #20 let v EU #rozšíření EU

Jana Faktor Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org