Café Evropa: Šikana v kyberprostoru - jak těžké je bránit se ve světě současných technologií?

Zveme vás na další debatu v rámci cyklu Café Evropa, tentokrát na téma: "Šikana v kyberprostoru - jak těžké je bránit se ve světě současných technologií?" Debata proběhne v pondělí 4. března od 20:45 po promítání filmu The Teacher’s Lounge nominovaného na cenu LUX – vstup na projekci je zdarma, ale je potřeba si na webových stránkách kina zarezervovat místo.

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, Univerzitní kino Scala a Kino Metropol.

Kyberšikana se v dnešním světě vyskytuje stále častěji. Prostředí internetu a především pak sociálních sítí je dnes dostupné téměř každému a navíc nabízí anonymitu, která šikaně nahrává. Internet v současné době skýtá možnost nejen rychle šířit informace, které můžou jiným ublížit, ale dokonce i vytvořit zdánlivě reálné důkazy, které však s realitou nemají nic společného. Ať už jde o šikanu záměrnou či třeba i nechtěnou, kyberprostředí ji o to více umocňuje. Je tak zásadní snažit se projevům šikany na internetu zabránit.

Jak se bránit proti šikaně na internetu? Dá se jí nějak předejít? Mohou rodiče nějakým způsobem poznat, že se jejich dítě stalo obětí kyberšikany? Čelí kyberšikaně častěji ženy a dívky nebo muži a proč? Jaké skupiny lidí jsou v tomto ohledu nejvíce ohrožené? A jak se snaží s tímto problémem bojovat Česko a Evropská unie?

Hosté:

 

  • Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu (videopříspěvek)
  • Marie Jaroň Bedrošová, odborná asistentka – Interdisciplinární výzkum internetu a společnosti, Masarykova univerzita
  • Pavel Schweiner, lektor, supervizor a konzultant poradny, projekt E-Bezpečí

Moderátor: Radek Pernica, Univerzitní kino Scala

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#Šikana #Olomouc #CaféEvropa

Ondřej Pešek
Manažer kanceláře a projektů


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org