Aktuálně.cz: Evropský plán na záchranu klimatu. Jak dopadnou zelená pravidla na Česko?

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová, která současně působí také v Centru pro dopravu a energetiku, byla hostem debaty zpravodajského serveru Aktuálně.cz. Debatu, která je součástí projektu ‘‘Evropa v souvislostech“ doplnil také poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermayer. Hosté diskutovali o nově představeném energeticko-klimatické balíčku Evropské komise ‘‘Fit for 55“ a jeho dopadu na ČR.

Zatímco emisní povolenky tu máme pro velké energetické firmy, jako například teplárny, které spalují uhlí a které musí za uhlík platit, tak pokud někdo používá uhlí k vytápění u sebe doma, tak za to tu cenu platit nemusí. Tím pádem je nynější systém určitým způsobem nerovnoměrný, a proto jsou tu snahy s tím něco udělat tak, aby to bylo více férové a aby se princip „ten kdo znečišťuje, tak musí tuto negativní externalitu dorovnat“ naplňoval.

V ČR musíme počítat s tím, že digitalizace i zelená transformace nastanou, a to ať chceme nebo ne. Naši zaměstnanost a konkurenceschopnost ohrožuje nyní zejména přístup současné vlády, která nepodporuje žádné inovativní řešení, ani výzkum nebo vývoj zelených technologií.

Celý rozhovor si můžete pustit ZDE.

#zelená transformace #digitalizace # Fit for 55

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org