Ministerstvo obrany: EuropaSecura 2021 má své vítěze

V pátek 11. června skončilo celostátní kolo soutěže pro středoškoláky EuropaSecura, které náš institut spoluorganizoval s Armádou ČR a Ministerstvem obrany. 42 studentů v soutěži poměřovalo své znalosti mezinárodní a bezpečnostní politiky a zdolávalo překážky v terénu. První tři týmy vyhrály třídenní cestu do Bruselu.

Tři vítězná družstva vyhrály třídenní studijní cestu do Bruselu. „Navštíví zde instituce Evropské unie a NATO a seznámí se s jejich fungováním. Cesta se uskuteční díky podpoře Zastoupení Evropské komise v ČR,“ objasnil Martin Vokálek, zástupce ředitele Institutu a hlavní koordinátor celého projektu.

Spoluorganizátorem celostátního kola bylo i Ministerstvo obrany ČR a Armáda České republiky, zastoupená Velitelstvím pozemních sil a vojáky ze 13. dělostřeleckého pluku a 15. ženijního pluku, dále příslušníky pyrotechnické služby Vojenské policie, Velitelství kybernetických sil a informačních operací a Velitelství teritoria. Vojáci studentům předávali své znalosti a zkušenosti ze zahraničních operací či ke zvládnutí překážek v průběhu závodu. Soutěžící se shodli, že náročný týden byl pro všechny velkou výzvou, kdy si často sáhli až na dno svých psychických i fyzických sil, ale současně jim pomohl někdy i k perfektní týmové spolupráci v kolektivu cizích vrstevníků. „Potkali jsme hned od začátku perfektní lidi,“ dodává Natálie Nováková z Vyškova.

„Po měsících práce bylo skvělé vidět finalisty přímo v Brdech. V této chvíli zahajujeme přípravy jubilejního 15. ročníku soutěže, na který se těšíme. Kdo chce zažít tento skvělý zážitek, může se registrovat již nyní,“ vyzývá koordinátorka projektu Andrea Kyselá z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Ministerstvo obrany k celostátnímu kolu soutěže EuropaSecura vydalo celkem tři články, které jsou k dispozici pod následujícími odkazy:

#Europa Secura

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Andrea Kyselá
Projektová koordinátorka EuropaSecura

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org