POZVÁNKA: Café Evropa Online: Ženy v 21. století – proč navzdory „století příležitostí“ přetrvávají nerovnosti?

Zveme Vás na další debatu v rámci formátu Café Ženy v 21. století – proč navzdory „století příležitostí“ přetrvávají nerovnosti? Debatu organizuje Zastoupení Evropské komise v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Eurocentrum Praha. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz. Debata proběhne online 8. března na našem Facebooku.

V roce 1893 získaly ženy na Novém Zélandu jako první na světě volební právo a o necelé tři dekády později mohly jít k volbám i ženy v Československu. Ženská hnutí po celém světě dosáhla od té doby řady úspěchů ve zlepšování postavení žen v různých oblastech života. Dosažení rovnoprávnosti mužů a žen je i jedním z cílů EU, která svými strategiemi cílí na posílení genderové rovnosti ve společnosti, na trhu práce i v evropských institucích. Pomocí právních předpisů o rovném zacházení, začleňování genderového hlediska do různých oblastí politik a díky dalším zvláštním opatřením došlo v posledních letech ke zlepšení postavení žen. Navzdory tomuto úsilí však rozdíly v postavení mužů a žen přetrvávají.

Jak se v posledních letech změnilo postavení žen ve společnosti a jaký pokrok lze dále očekávat ve 21.století? Čím a ve kterých oblastech života se nerovnost pohlaví projevuje nejvýrazněji? Jaké je postavení žen v ČR v porovnání s jinými státy EU? Ve kterých odvětvích je diskriminace žen nejpatrnější a jak se proti ní lze bránit? Jsou naopak oblasti, ve kterých jsou muži diskriminováni na úkor žen? Jak vysoká je nerovnost v rámci platového odměňování v ČR a v jakých pozicích či sektorech je nejvyšší? Proč je feminizmus často používaný jako hanlivý pojem a jaký je jeho skutečný význam? Jak zajistit větší zastoupení žen ve vedoucích pozicích? A jak mohou muži samotní přispět v boji proti diskriminaci žen? 

Hosty debaty budou:

  • Magdaléna Vášáryová, předsedkyně spolku slovenských žen Živena a bývalá slovenská diplomatka a politička.
  • Petr Pavlík, bývalý náměstek na MŠMT a bývalý poradce ministryně práce a soc. věcí Tominové.
  • Silvie Lauder, redaktorka, Týdeník Respekt.

Debatu bude moderovat Luboš Palata, Deník.cz

Akci budeme vysílat živě na stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Do debaty se budete moci zapojit přímo během diskuze pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události. 

 
 

 

 

#Gender # Rovnost

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org