TA3: Jak vnímá EU vítězství Bidena

Ředitel našeho Institutu Vladimír Bartovic pro slovenské zpravodajství TA3 komentoval vítězství Joe Bidena v amerických prezientských volbách a Bidenův přístup k EU. Zodpovídá otázku co tato volba znamená konkrétně pro EU 27 a jaké změny může Evropská unie očekávat ve vztazích se Spojenými státy.

Každý očekává jednoznačné uklidnění situace, zlepšení vztahů a je k tomu několik důvodů. Joe Biden několikrát v minulosti říkal, že zásadním způsobem změní vztah k EU, že Evropskou unii nepovažuje za nepřítele, ale naopak za jednoho z hlavních partnerů, ne-li hlavního partnera Spojených státu. On věří Transatlantické dohodě, věří závazku Spojených států co se týče NATO a obrany Evropy. Evropa a Biden najdou společnou řeč i v dalších oblastech jako je například oblast ochrany klimatu, v oblasti Íránu a nukleární hrozby ze strany Íránu. Naopak kde pravděpodobně stále budou přetrvávat rozdíly je otázka otázka Číny, kdy Evropská unie přistupuje s o mnoho menší razancí  k Číně a zde se nedá očekávat velké zlepšení ze strany Bidena.

Celý komentář si můžete poslechnout zde

#US volby #Transatlantické vztahy

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org