RTVS: V centre Európy

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem pořadu slovenské televize RTVS V centre Európy.

Je skutečně opodstatněné tvrzení euroskeptiků o diktátu z Bruselu?

Určitě ne, jsou to doopravdy ty členské státy Evropské unie, které musí schválit každý legislativní návrh, který vychází z prostředí Bruselu a evropských institucí. Vždy musí získat souhlas jak Evropského parlamentu, tak Rady Evropské unie, kde sedí zástupci jednotlivých členských zemí Evropské unie. 

Kdo rozhoduje o tom, že migrační hrozba už není tak velká natolik, aby hraniční kontroly byly opodstatněné? Jak dlouho budou ještě v platnosti?

Je to v pravomoci jednotlivých zemí, které ty hraniční kontroly znovuzavedly. Toto rozhodnutí je na nich a nikdo nemá právo jim do toho mluvit. Pokud vyhodnotí tu situaci takovým způsobem, že nějaké riziko pro jejich bezpečnost či pořádek existuje, tak ty hraniční kontroly mohou udržovat. Určitá pravidla stanoví Schengenský kód pro to, jakým způsobem je mají oznámit, jak dlouho mohou trvat před dalším prodloužením a tak dále.

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Co můžeme očekávat?

Migrační krize jednoznačně způsobila v celé Evropské unii ve všech členských zemích nárůst popularity extremistických, protiimigračních, protievropských sil. Vidíme to v podstatě ve všech státech Evropské unie, v nichž proběhly volby v posledním období od toho roku 2015, včetně Slovenska, kde se do parlamentu dostala extremistická strana. Uvidíme, jak se tato krize projeví i nyní ve volbách do Evropského parlamentu. Předpokládáme, že i v Evropském parlamentě posílí tyto strany. 

Celý vstup Vladimíra Bartovice naleznete zde [19:15 – 24:45]. 

#volby do Evropského parlamentu 2019 #Schengen

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org