Začarovaný kruh venezuelské krize

Bára Pravdíková ve svém nejnovějším blogu analyzuje současnou krizi ve Venezuele s ohledem na tamní regionální volby.

  • V neděli 15. října 2017 překvapivě vyhrála podle venezuelské národní komise v regionálních volbách vládnoucí socialistická strana v 17 z 23 států Venezuely.
  • Opozice během následující noci označila volby za zmanipulované a jejich výsledek za nepravdivý. Rovněž vyzvala obyvatele této jihoamerické země, aby vyšli do ulic a vyjádřili svůj názor nejen k výsledkům voleb, ale také vůči autoritářskému způsobu vládnutí současného prezidenta Nicholase Madury.

Průzkumy veřejného mínění odrážely současnou situaci, ve které se latinskoamerická země nachází již dva roky, a předpokládaly, že opozice získá mezi 11 až 18 státy.(...) Prezident Nicolas Maduro reagoval na vítězství socialistické strany slovy: „Chavismus stále žije v ulicích, je triumfální!“, rovněž prohlásil, že jeho vláda dosáhla vítězství nad svými rivaly.

V pátek 20. října prezident Nicolas Maduro ve svém televizním projevu upozornil, že může dojít ke konání dalších voleb. Nebude se však jednat o opakování voleb na celém území Venezuely, ale pouze ve státech, kde vyhrála opozice.

Venezuela se v současnosti potácí v problémech. Země vykazuje trojcifernou inflaci, čelí mezinárodním sankcím, odlivu mozků, hladověním a ekonomické depresi.

Celý článek je dostupný na serveru IHned.cz.

#Venezuelská krize #Nicolas Maduro #Venezuela

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org