ČT24: Přípravy na evropský summit

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl v úterý 17. října hostem Studia ČT24, kde komentoval témata chystaného sjezdu ministrů pro evropské záležitosti.

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl dnes hostem Studia ČT24, kde komentoval chystaný sjezd ministrů pro evropské záležitosti. Tématem bude třeba stav vyjednávání s Velkou Británií o podmínkách odchodu z EU, nebo kam se přemístí instituce EU, které jsou nyní ve Velké Británii. Praha má například zájem o Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

Není to jen prestiž, je to i signál, že z Prahy by se mohlo stát další finanční centrum Evropské unie, po Frankfurtu, Paříži a částečně po Dublinu. Mělo by to i praktický význam, přilákalo by to komerční banky a jiné instituce, aby, když ne přesídlili do Prahy, si v Praze otevřeli minimálně pobočky.

Dále by se na summitu měla řešit otázka migrace, digitální Evropa, bezpečnost a obrana a vnější vztahy.

Neočekávám, že by nastávající summit přinesl nějaká konkrétní rozhodnutí. Když jsem se díval do programu, tak je tam snaha, aby lídři přijali nějaké politické rozhodnutí o reformě společného azylového systému. Podle mého názoru jsou ale rozpory tak velké, že k tomu nedojde. (...) Možná se dočkáme určitého rozhodnutí ve vztahu k Turecku, protože roste skupina zemí, které by chtěli nějakým způsobem zmrazit, nebo zastavit integrační proces Turecka s EU. Ale nepovažuji za pravděpodobné, že by se k tomuto rozhodnutí evropští lídři dostali.

 

Celý rozhovor je k dispozici v archivu ČT24 v čase mezi [11:36-17:30] zde.

#EBA

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org