Vyfiltrujte si články z období

Radio Z: V Německu poblíž hranice s Polskem v uplynulých dnech zadrželi stovky blízkovýchodních migrantů, ti se do EU dostali přes Bělorusko

Výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Martin Vokálek se vyjádřil k aktuálnímu dění na bělorusko-polské hranici. Právě kvůli migraci prodloužilo Polsko na hranici s Běloruskem stav nouze. O problému bude jednat europarlament.

Zjistit více

ČRo Plus: Do jaké míry je Polsko energeticky závislé na dole Turów a na přiléhající elektrárny?

Výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Kateřina Davidová, se v odpoledním vysílání ČRo Plus s Lucií Vopálenskou vyjádřila k aktuálním otázkám o dole Turów. O tom do jaké míry je Polsko na něm energeticky závislé, ale i jak se postavit k případné nezaměstnanosti v regionu.

Zjistit více

E15.cz: Jamajka, nebo Semafor? Německo čekají po volbách měsíce nejistoty

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Vladimír Bartovic, se vyjádřil v článku pro web E15.cz k výsledku voleb v Německu i k formování nové vlády, v němž tvrdí, že vyjednávání mezi stranami potrvají měsíce a budou komplikovanější než dříve, jelikož vládu budou poprvé skládat 3 politické subjekty.

Zjistit více

Český rozhlas: Jak pokročila česko-polská jednání o dole Turów

Výzkumná pracovnice našeho Institutu Kateřina Davidová se v odpolední publicistice s Tomášem Pavlíčkem vyjadřila k aktuálním jednáním České republiky s Polskem o dole Turów, znečistění ovzduší na českém území, dalších následcích a možných řešeních.

Zjistit více

EURACTIV: Konference o budoucnosti Evropy se zatím příliš nedaří. Pomůže její „horká fáze“?

Naše výzkumná spolupracovnice Zuzana Stuchlíková okomentovala průběh Konference o budoucnosti Evropy a její dosavadní dopad.

Zjistit více

Seznam Zprávy: Příští premiér a jeho jedinečná šance. Jak využít Evropu?

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka se zúčastnil debaty o předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. V debatě zazněly odpovědi na otázky: Jaké jsou a jaké by měly být jeho priority? Jak je chce naplnit? A je na to připravené?

Zjistit více

Info.cz: Jsou dny volného globalizovaného trhu sečteny? Von der Leyenová volá po soběstačné Evropě

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka napsal pro server Info.cz článek o dnešním proslovu předsedkyně von der Leyenové, která před Europoslanci vystoupila se svým druhým projevem o stavu Unie, v němž, mimo jiné, dále rozpracovává koncept strategické autonomie.

Zjistit více

Rádio Slovensko: Odchod Polska z Evropské Unie prý vyloučený není, tvrdí Ryszard Terlecki

Ředitel Institutu EUROPEUM, Vladimír Bartovic, okomentoval ve vysílání slovenského Rádiožurnálu vyjádření vícemaršálka Sejmu Ryszarda Terleckeho, v němž tvrdí, že odchod Polska z Evropské Unie vyloučený není, a že Brusel musí být k Polsku přívětivější. Podle Vladimíra Bartovice však Polexit není reálný.

Zjistit více

Lidovky.cz:Většinu akcí při předsednictví EU bude hostit Praha, regionům zůstanou jen nedůležité drobky

Ředitel našeho institutu, Vladimír Bartovic, se vyjádřil pro web Lidovky.cz k předsednictví ČR v Radě Evropské unie.

Zjistit více

Lidovky.cz: Východ nestíhá Západ. Linie mezi starými a novými státy EU je patrná i v tempu vakcinace

Ředitel našeho institutu, Vladimír Bartovic, se vyjádřil pro web Lidovky.cz k rozdílům mezí západními a východními státy Evropské unie. Z postkomunistického prostoru se podařilo dorovnat se v rychlosti vakcinace Západu pouze Litvě.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org