Vyfiltrujte si články z období

Energie bez emisí: Jak promění bezemisní ekonomika český průmysl a dopravu?

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová vystoupila v pořadu Energie bez emisí, kde mluvila o tom, jak nejlépe můžeme českému průmyslu pomoci s transformací i přesto, že tuzemské firmy jsou k přechodu na bezemisní ekonomiku spíše skeptické.

Zjistit více

Hospodářské noviny: Bez V4 se neobejdeme, tvrdí Babiš i opozice. Nová analýza ale ukazuje, že spojenectví ve skutečnosti nefunguje

Both the government and the opposition agree on the need to emphasize partnership and cooperation between the Visegrad countries. Our researcher Vít Havelka commented on the position of the Czech Republic within the V4 in an article in Hospodářské noviny.

Zjistit více

The Brussels Times: Mohou Piráti na pozadí kauzy Pandora Papers ovládnout Českou republiku?

Naše výzkumnice Jana Juzová se vyjádřila k postavení Pirátské strany v českém politickém prostředí. Jaký je jejich úspěch a proč jsou jedinou relevantní progresivní volbou?

Zjistit více

Seznam Zprávy: Konec mýtu o „zlé“ EU. Málokdy se stane, že je Česko přehlasováno

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka pro Seznam Zprávy okomentoval výsledky studie o hlasování v Radě EU, která se zaměřovala na spolupráci při hlasování jednotlivých členských států v rámci různých uskupení, jako je například Visegrádská čtyřka, Benelux a další.

Zjistit více

Hospodářské noviny: Babišovi dělá růst cen pořádný průvan v jeho vlastní peněžence a kdo je klíčový partner Česka

Náš výzkumník Vít Havelka se v podcastu Ranní brífink Ondřeje Housky od Hospodářských novin vyjádřil k tomu, kdo je klíčovým partnerem Česka a zhodnotil funkčnost Visegradské čtyřky.

Zjistit více

Deník.cz: Favorité voleb na půdě EP: ANO prosazuje odlišnou politiku, než doma Babiš hlásá

Výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Martin Vokálek okomentoval rozdílnou domácí a evropskou politiku strany ANO. Z Evropského parlamentu totiž může česká politika vypadat jinak než doma. V koalici, která vládne Evropskému parlamentu a vlastně i EU, jsou spolu ANO, TOP 09, lidovci, STAN a ČSSD.

Zjistit více

INFO.CZ: Z rozšiřování Evropské unie se stává toxické téma. Dokáže summit lídrů EU a západního Balkánu prolomit krizi?

Pro Slovinsko je v současné době rozšiřování Evropské unie očekávané téma summitu lídrů. Řady EU by mohl obohatit západní Balkán, což je priorita hlavně pro Slovinsko, společně se zeměmi Visegrádu. Některé členské státy se ale k rozšiřování kruhů unie staví kriticky.

Zjistit více

ČT24: Summit Evropské unie: Jaký je plán vstupu do EU pro Balkán?

Naše výzkumná pracovnice Jana Juzová v živém vysílání Studia ČT24 okomentovala situaci ohledně Summitu EU se západním Balkánem ve Slovinsku. Tématem rozhovoru je mimo jiné vstup západního Balkánu do EU, jeho podoba a časová osa.

Zjistit více

ČRo Plus: EU summit se západním Balkánem ve Slovinsku – Jaká je současná situace?

Výzkumná pracovnice našeho Institutu Jana Juzová se v ČRo Plus vyjádřila k současné situaci ohledně Summitu EU se západním Balkánem ve Slovinsku. O tom, jak se stavět k zemím západního Balkánu, které mohou potencionálně do Evropské unie vstoupit, ale i proč počítá Evropská Unie s modelem postupného vstupu.

Zjistit více

EURACTIV: Turecko pod Erdoganem má jen malé šance na dobré vztahy s EU. Migraci ale musí řešit společně

V článku pro euractiv.cz se vedoucí naší bruselské kanceláře Žiga Faktor vyjadřuje k napjatému vztahu mezi EU a Tureckem. Komentář se zaměřuje na budoucí směřování vzájemných vztahů a migraci z Afghánistánu.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org