Vyfiltrujte si články z období

Policy Paper | Hodnoty Evropské unie a členské státy: Krize, solidarita a úloha rotujícího předsednictví Rady

Pro boj s hlavními problémy, kterým Evropská unie čelí, včetně neustálých obvinění z demokratického deficitu celého integračního projektu, je nutné pochopit význam přijetí, respektování a uplatňování základních evropských hodnot v členských státech. Píše Dario Čepo ve svém politickém dokumentu.

Zjistit více

Blog | Praha průjezdná – nebo ucpaná? Dilema udržitelné dopravy ve městě

Praha čelí rostoucí závislosti na intenzivní automobilové dopravě, což vede k narůstajícím problémům s dopravním provozem, parkováním a zhoršující se kvalitou veřejného prostoru. Zvýšený počet vozidel znamená nejen tlak na bezpečnost a fluiditu dopravy, ale také ekologická rizika spojená se spalovacími motory. I přes rostoucí podporu veřejnosti pro veřejnou dopravu a regulaci automobilového provozu, nalezení kompromisu mezi individuálním pohodlím a udržitelností města zůstává výzvou.

Zjistit více

BLOG | Zahraniční politika Slovenska po parlamentních volbách v roce 2023

30. září se na Slovensku konaly dlouho očekávané parlamentní volby, které přitahovaly mimořádnou pozornost celého světa, protože měly vliv na demokratickou trajektorii země a měly význam pro jednotu Evropské unie. Výsledkem bylo opětovné vítězství Roberta Fica, předsedy opoziční strany Smer-SD a bývalého premiéra tří vlád, přičemž jeho populistická, agresivní a protizápadní rétorika vyvolala další obavy vedoucích představitelů EU. Píše Simona Štibraná.

Zjistit více

BLOG | EU se krátí čas na ochranu evropských pracovníků před turbo systémem Švarc

Blíží se závěrečná fáze jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy o směrnici o práci na platformě v Evropské unii a osud milionů pracovníků visí na vlásku. Čas na ochranu českých a unijních pracovníků před systémem Turbo Švarc se krátí. Přečtěte si celý článek od Silke Maes juniorní výzkumné pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Report | EU-Pacific Talks: Taiwan and security dimension – lessons learned, Indo-Pacific containment

Během první debaty třetího ročníku EU-Pacific Talks, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, se účastníci zapojili do živé debaty zahrnující různé aspekty postavení Tchaj-wanu. Diskutovali o ekonomických, vojenských a hodnotových důvodech, které stojí za významem Tchaj-wanu, přičemž se zabývali obavami z přístupu Číny a poučeními z jiných globálních konfliktů, jako je válka na Ukrajině. Přečtěte si o čem naši hosté debatovali v reportu, který napsal Adam Horry.

Zjistit více

BLOG | EU plýtvá penězi i jídlem: řešení potravinového odpadu na úrovni EU

Potravinový odpad zapřičiňuje produkci skleníkových plynů, plýtvaní vodou a neefektivně se kvůli němu využívá úrodná půda. Mimo negativních dopadů na životní prostředí je i sociálním problémem. Potravinami se plýtvá navzdory tomu, že někteří lidé trpí hladem. EU se snaží snížit množství potravinového odpadu do roku 2030 o polovinu ve srovnání s rokem 2015, ale současný vývoj naznačuje, že tohoto cíle se nepodaří dosáhnout. Píše Patricie Vanická ve svém blogu.

Zjistit více

BLOG | Brání nedostatečná kapacita státní správy efektivnímu využití fondu spravedlivé transformace? první nahlédnutí do výzkumu o absorpci

Česká státní správa čelí nedůvěře kvůli problémům s úředníky a zpožďováním sociálních dávek. Výzkumnice Klára Votavová zkoumá, jak se správa vypořádává s rozdělováním Fondu spravedlivé transformace, který má pomoci uhelným regionům přejít k novému hospodářství. Částka 42 miliard Kč směřuje do Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje.

Zjistit více

Report | Vztahy mezi EU a Indií: Partnerství přesahující rámec obchodu

Report shrnuje veřejné akce, kterou uspořádala bruselská kancelář EUROPEUM ve spolupráci s CEPS v rámci platformy Think Visegrad. Akce se uskutečnila 27. listopadu, a nesla název "Vztahy mezi EU a Indií: Partnerství přesahující rámec obchodu". V panelu vystoupili Alica Kizekova, vedoucí výzkumná pracovnice Ústavu mezinárodních vztahů Praha, Zsolt Trembeczki, výzkumný pracovník Maďarského institutu mezinárodních vztahů (HIIA), a Fanny Sauvignon, výzkumná pracovnice oddělení zahraniční politiky CEPS.

Zjistit více PDF

BLOG | Migrace a klima v popředí evropských voleb v česku. Co o nich napovídá náš výzkum?

Před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu v Česku jsou migrace a klima hlavními tématickými body. Strany je využívají k formování názorů voličů a kritice či podpoře evropských politik. Píše Klára Votavová.

Zjistit více

Report | The Gender - Foreign and Security Policy Nexus: Can the EU be a Global Standard-setter?

Report shrnuje debatu, která proběhla na veřejné akci pořádané Institutem EUROPEUM a slovenským think-tankem GLOBSEC 28. listopadu v rámci platformy Think Visegrad. Akce se zaměřila na ambice dosažení genderově rovné zahraniční a bezpečnostní politiky v rámci EU a její potenciál stanovit globální standardy. Panelové diskuze se účastnili: Jonna Neumanen, Vladislava Gubalova a Danielle Piatkiewicz, moderátorkou byla Sofiia Shevchuk.

Zjistit více PDF



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org