Vyfiltrujte si články z období

ČRo Plus | Volební speciál - EUROVOLBY 2024

Obyvatelé EU zvolili nový Evropský parlament. Jak dopadly výsledky voleb v České republice i v jiných evropských zemích? A odráží výsledky voleb práci europoslanců v minulém volebním? Z Bruselu komentuje výsledky pro volební speciál ČRo Plus Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČT24 | Češi volili do europarlamentu. Jaká byla kampaň?

Češi už popáté vybírali zástupce do Evropského parlamentu. O 21 českých křesel usilovalo skoro 700 kandidátů. Co nabízeli a jaká byla kampaň? Pro pořad 168 hodin České televize komentuje Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Zjistit více

TA3 | Nový parlament určí směřování EU

K průběžným výsledkům červnových voleb do Evropského parlamentu se přímo z Bruselu vyjádřil Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČRo Plus | Krajně pravicové strany v Evropském parlamentu

Průzkumy naznačují, že krajní pravice získá na síle. Experti předpovídají možnost "trumpovského momentu" v Evropě. Jak velké je toto riziko pro klíčové hráče EU, jako jsou Německo, Francie nebo Itálie? Existují podobné důvody pro růst podpory pravicových stran napříč Evropou? Na tyto a další otázky pro ČRo Plus odpovídal Vít Havelka, seniorní výzkumník Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČT24 | Pozice krajní pravice v eurovolbách

Analýzy politologů a předvolební průzkumy předpovídají posílení pravice či krajní pravice po červnových volbách do Evropského parlamentu. Úspěch populistů může být zapříčiněn změnou priorit u nejmladších voličů. Tato skupina se může cítit ve srovnání se staršími generacemi jako přehlížená a znevýhodněná. Tuto problematiku okomentoval Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČT24 | Češi v EU a nízká účast v eurovolbách

Češi mají v Bruselu velkou sílu, navíc jsme v rámci Evropské unie devátý nejlidnatější stát, a patříme tak spíše mezi středně velké země. Zároveň jsme ekonomicky silným státem. I přesto je ale tradičně účast českých voličů v evropských volbách jedna z nejnižších. A to nejen ve srovnání s dalšími v Česku, ale i v evropském měřítku. O nízké účasti a dalších tématech mluvil pro ČT24 Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

e15 | Green Deal po eurovolbách neskončí. Je ale třeba vrátit ho na zem a zabalit do přitažlivějšího papíru

Víkendové volby do Evropského parlamentu silně ovlivní unijní agendu téměř do konce dekády. Velkou zvědavost vzbuzuje zejména další osud Green Dealu. Po horečné zelené aktivitě v posledních pěti letech se politický vítr otáčí a chuť k boji proti změnám klimatu klesá. Situaci pro web e15 komentuje Filip Křenek, projektový koordinátor a analytik Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

TN.cz | Eurovolby a fungování Evropského parlamentu

Jaká byla volební účast v minulých letech ve volbách do Evropského parlamentu v Česku? Jaké jsou důvody pro takovou volební účast? Jaké nejčastější mýty se šířily během kampaně? A jaká témata byla klíčová během českých eurovoleb? Na tyto a další otázky odpovídal Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu EUROPEUM ve studiu TN.cz.

Zjistit více

Deník N | Lídři sněmovních stran debatovali o kandidátech do Evropské komise

V České televizi se před eurovolbami střetli lídři všech sněmovních stran v debatě plné zásadních témat. V závěru se diskuse zaměřila na klíčové evropské otázky, jako je portfolio České republiky v Evropské komisi. Debatující také představili své favority na kandidáty do Evropské komise. Pro Deník N komentoval Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Český rozhlas | Seriál: Po českých stopách v EU

Výstupy předchozích českých prezidentů, přínos české eurokomisařky Věry Jourové, roaming a reverse charge a hodnocení Česka jako předsednické země Evropské unie. Témata seriálu Českého rozhlasu o českých stopách v Evropské unii komentoval Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu EUROPEUM.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org