Vyfiltrujte si články z období

Radio Prague International: Vláda Fialy bude prozápadní, ale posun v otázce migrace je nepravděpodobný

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Zdeněk Beránek, se pro Czech Radio vyjádřil k nastupující české vládě v čele s Petrem Fialou z ODS. Přiblížil, jestli se nová vláda bude skutečně řídit havlovskou lidskoprávní agendou, nebo co bude její nastolení znamenat pro Visegrádskou čtyřku.

Zjistit více

ČT24: Podpis nové koaliční smlouvy

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka vystoupil v pořadu 90' na ČT24, ve kterém komentoval nově vznikající vládu. V interview například porovnával rozdíl v koaličním prohlášení s předchozí vládou Andreje Babiše v části o přístupu k Evropské Unii.

Zjistit více

Pět stran se dohodlo na nové proevropské vládě: Orbán přišel o blízkého spojence

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Zdeněk Beránek, se pro dánské noviny Politiken vyjádřil na téma ztráty Orbánova spojence Andreje Babiše. Vyjádřil se ke změnám, které přichází s odchodem Andreje Babiše a jeho nahrazením Petrem Fialou na pozici premiéra. Zmiňuje rétoriku a styl, postoj ke klimatickým balíčkům Evropské unie a identifikaci a řešení problémů České republiky.

Zjistit více

Deník N: Co nepočká. Experti radí vládě, jaké úkoly musí řešit v prvních sto dnech

Novou vládu čeká v příštích sto dnech řada výzev. Naše výzkumná pracovnice, Kateřina Davidová, v článku Deníku N zdůraznila problematiku klimatické změny a energetiky.

Zjistit více

CNN Prima News: Klimatická konference

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová se pro relaci 360° na CNN Prima News vyjádřila k probíhající klimatické konferenci v Glasgow.

Zjistit více

ČRo PLUS: Začíná klimatický summit. „Je poslední šance se změnami klimatu něco udělat. A není to na dobré cestě,“ říká výzkumnice

Výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Kateřina Davidová, se v dopoledním vysílání ČRo vyjádřila k summitu COP26 v Glasgow. O tom, jaký postoj pravděpodobně zaujmou největší hráči jako USA, Čína, Saudská Arábie nebo Rusko a jestli je ještě náděj na dodržení hlavních cílů Pařížské dohody.

Zjistit více

ČRo Plus: Jednání Joe Bidena s Emmanuelem Macronem po francouzsko-americké diplomatické roztržce a jejich další spolupráce

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Zdeněk Beránek, se pro Český Rozhlas Plus vyjádřil na téma evropského turné Joe Bidena a jeho setkání s Emmanuelem Macronem poprvé od diplomatické roztržky týkající se zrušené dodávky francouzských ponorek do Austrálie. Vysvětlil, jaká je agenda jejich jednání, tedy jak tahle roztržka poznamenala francouzsko-americké vztahy, ale i jak probíhá spolupráce vzhledem k nástupu Číny, nebo v tématech ekonomické obnovy a klimatické změny.

Zjistit více

E15.cz: Analýza: Méně protiunijní rétoriky a odstup od Orbána. Podstata zahraniční politiky zůstává

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Zdeněk Beránek okomentoval pro zpravodajský portál E15 budoucí směřování české zahraniční politiky vůči Evropské Unii. Beránek v postoji k EU nečeká výraznou změnu kurzu a očekává, že s novou vládou ustane i protibruselská rétorika. Na druhou stranu se trochu oslabí vztahy s problematickými unijními členy, jakými jsou Polsko a Maďarsko.

Zjistit více

Washington Examiner: Po uzavření diplomatických kanceláří Lavrovem se NATO ohrazuje proti ruským stížnostem

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Zdeněk Beránek, se pro Washington Examiner vyjádřil ke vztahu Moskvy a NATO.

Zjistit více

Denník N: Co si o EU myslí skladník z Vrútok nebo IT auditor ze Žiliny? Unie vyzývá občany k diskusi o budoucnosti

Naše výzkumná spolupracovnice, Zuzana Stuchlíková, se vyjádřila v reportáži Denníku N z debaty občanů, která reaguje na kritiku, že Evropská unie není v kontaktu s lidmi.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org