Vyfiltrujte si články z období

Respekt | Evropské volby: Bude se rušit Green Deal?

Přestože největší zastánci Green Dealu oslabili ve volbách do Evropského parlamentu, strany, které ho prosadily, stále dominují bruselské politické scéně. Odborníci se tak shodují, že Zelená dohoda pro Evropu se rušit nebude, může však dojít k její úpravě. Pro týdeník Respekt komentuje Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

The Parliament Magazine | Je panevropská strana Volt budoucností evropské politiky?

Strana Volt získala pětkrát více hlasů v letošních eurovolbách než v roce 2019. Má potenciál získat více hlasů? Kde se tato frakce vzala a co má v programu? Pro The Parliament Magazine komentoval Vít Havelka, seniorní výzkumník Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Seznam Zprávy | Evropská unie zůstává na zelené stezce

Zelená frakce oslabila, euroskeptické, krajně pravicové a klimaskeptické posílily. Pro plnění Zelené dohody pro Evropu to ale pravděpodobně nebude znamenat významnou překážku. Nejvíc křesel si udržely frakce, které za ní stojí. Jaké důsledky budou mít výsledky voleb do Evropského parlamentu na klimatickou a environmentální politiku Unie v příštích pěti letech? Pro Seznam Zprávy komentovala seniorní výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM Kateřina Davidová.

Zjistit více

Sestry.eu | Švýcarský mírový summit: očekávání a realita

Devadesát zemí a organizací potvrdilo svou účast na Mírovém summitu zaměřeném na válku proti Ukrajině ve Švýcarsku. Spojené státy bude zastupovat viceprezidentka Kamala Harris, Čína účast odmítla a Rusko pozvánku nedostalo. Jaké jsou hlavní cíle summitu? Proč se Čína rozhodla nepřijet? Přečtěte si komentář výzkumnice Institutu EUROPEUM pro ukrajinsko-polský server Sestry.eu.

Zjistit více

Novinky.cz | Evropské volby otevřely novou diskusi o migračním paktu

Po výrazném úspěchu Filipa Turka a Kateřiny Konečné ve volbách do Evropského parlamentu se rozpoutala diskuse o jejich přístupu k migračnímu paktu. Turek se snaží osvobodit od jeho omezení, zatímco Konečná hovoří o jeho úplném zrušení v současné podobě. Je to však vůbec reálné? Pro Novinky.cz k tomuto tématu mluvil zástupce ředitele Institutu EUROPEUM, Viktor Daněk.

Zjistit více

ČRo Plus | Vnitrokoaliční boje o českého eurokomisaře

Kdo za Česko zaujme místo v Evropské komisi? Na jaké portfolio by se měl zaměřit? A která vládní strana má vůbec právo nominovat nového eurokomisaře nebo eurokomisařku? Pro Český rozhlas Plus téma komentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Viktor Daněk.

Zjistit více

RTVS | Volby ukázaly nové priority Evropanů

Po volbách do Evropského parlamentu si pozici sice udržely dvě největší frakce. Na úkor liberálů a zelených však zaznamenala úspěchy krajní pravice. Výrazně si polepšila ve Francii, Německu, Rakousku i dalších členských státech. Proč se k ní přiklání čím dál tím více mladých? A spojí pravicové uskupení v EP síly? Jak mohou ovlivnit migrační politiku, podporu Ukrajiny či Green Deal? Pro pořad Z Prvej ruky RTVS odpovídal Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Aktuálně.cz | Evropské volby nebereme vážně. Volíme kandidáty tak, aby byla legrace

Po významném úspěchu Filipa Turka a Kateřiny Konečné ve volbách do Evropského parlamentu se otevírá diskuse o jejich příspěvku k volební účasti a politické angažovanosti, která může formovat politické debaty i rozhodování v České republice. Zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Viktor Daněk pro zpravodajský web Aktuálně.cz reflektuje jejich vliv na zájem o evropské dění a možné změny ve vnitrostátní politice, které by mohly následovat.

Zjistit více

Seznam Zprávy | Češi s Turkem a Němci zklamaní z „polistopadového“ vývoje

Eurovolby skončily úspěchem krajně pravicových stran. Ty ale přesto zřejmě nebudou mít v Evropském parlamentu rozhodující vliv a zřejmě nedojde ani k výraznému posunu evropské agendy. Jak se noví europoslanci postaví ke Green Dealu nebo k další podpoře Ukrajiny? Pro podcast 5:59 komentuje Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČT24 | Politický posun po volbách do Evropského parlamentu a jeho vliv na budoucnost EU

Po volbách do Evropského parlamentu zůstává nejsilnější frakcí Evropská lidová strana, uskupení, kam z českých stran patří TOP09, KDU-ČSL a Starostové a nezávislí. Druzí jsou Socialisté a demokraté a na třetím místě je Obnova Evropy, jejímiž členy je i vítězné hnutí ANO. Jak výrazně ovlivnily volby Evropský parlament? Pro ČT24 komentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Viktor Daněk.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org