Vyfiltrujte si články z období

EU-Pacific Talks: The weaponisation of information: The future of risk in the digital era?

V druhé debatě třetí série rozhovorů EU-Pacific Talks, pořádané Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM, se hosté zaměřili na digitální budoucnost. Centrem pozornosti byly zkušenosti některých zemí, které poskytly cenné poznatky o jejich proaktivním přístupu k boji proti dezinformacím a o jejich zaměření na kybernetickou bezpečnost. Přečtěte si o čem naši hosté debatovali v reportu, který napsala Petra Pospíšilová, koordinátorka kanceláře a projektů.

Zjistit více

Policy Paper | 2024 and Beyond: How to Future-proof the Transatlantic Alliance

Výzkumníci Danielle Piatkiewiczová a Hugo Blewett-Mundy se ve své analýze zabývají nejnovějšími překážkami, kterým čelí transatlantická bezpečnost, zejména na pozadí ruské války proti Ukrajině. Zdůrazňují nutnost řešit geopolitické výzvy a zároveň usilovat o strategickou nezávislost v hospodářských a energetických otázkách, a to vše při zachování společných demokratických principů, které tyto spojence spojují. Dokument rovněž předjímá nadcházející překážky v roce 2024, včetně významného volebního roku, a nutnost, aby transatlantické vztahy posílily své odhodlání do budoucna.

Zjistit více PDF

Report: Impact of the Russian war in Ukraine on European Security Architecture and EU’s Eastern Neighborhood

Dne 25. října uspořádala bruselská kancelář EUROPEA pod záštitou Think Visegrad Brussels a ve spolupráci s Nadací Roberta Schumana odbornou diskusi s názvem "Dopad ruské války na Ukrajině na evropskou bezpečnostní architekturu a východní sousedství EU". Této diskuse, která se konala podle pravidel Chatham House, se zúčastnilo 19 odborníků z think-tanků, institucí EU, NATO a diplomatů z členských států EU.

Zjistit více PDF

Report: EVs, subsidies and the future of CEE industry

Dne 24. října uspořádala bruselská kancelář EUROPEA pod záštitou Think Visegrad Brussels a ve spolupráci s OSW odbornou diskusi s názvem "Elektromobily, dotace a budoucnost průmyslu střední a východní Evropy". Této diskuse se zúčastnilo 16 odborníků z think-tanků, akademické obce a odborníků z evropských institucí. Tato diskuse se konala podle pravidel Chatham House.

Zjistit více PDF

REPORT | Jaká je budoucnost hlasování kvalifikovanou většinou v zahraniční a bezpečnostní politice?

Debata se zabývala možným přechodem k hlasování kvalifikovanou většinou v Zahraniční a bezpečnostní politice EU. Učastníci debaty diskutovali o možných negativních a pozitivních aspektech toho rozhodnutí. Debata pokryla témata jako například obava z přehlasování, jako možný aspekt rozdělení uvnitř Unie či neefiktovnost současného konsensuálního přístupu.

Zjistit více

BLOG | Přehodnocení odpadu, nové pojetí módy: Oběhová textilní strategie EU je výzvou pro průmysl rychlé módy

Stále zvyšujícímu se důrazu kladenému na udržitelnost nyní čelí celá řada průmyslů včetně textilního. Ten je charakteristický především jednorázovými trendy, které se pojí se zběsilým tempem celého textilního průmyslu. Za naději k vyřešení celé situace můžeme považovat unijní projekt Circular Textiles Strategy. Více se o něm dozvíte v blogu, který napsala naše stážistka Nelly Achverdjanová.

Zjistit více

Analýza: Spravedlivá transformace v nespravedlivém světě

Aby byla zelená transformace úspěšná, je třeba se zaměřit i na její společenský dopad. Jak však dosáhnout uhlíkové neutrality a zároveň společenského smíru v nerovně nastaveném systému? Na tuto otázku si ve své analýze pro časopis Mezinárodní politika odpovídá naše seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová.

Zjistit více

Policy Paper | Bude budoucnost EU řízena shora dolů nebo zdola nahoru?

Přečtěte si článek Markéty Pekarčíkové, která napsala policy paper, který se zabývá možnými přístupy a návrhy, které by Evropská unie mohla následovat nebo se jimi alespoň inspirovat. Poskytuje teoretický pohled na budoucnost Evropské unie, jak ji vnímala předchozí Evropská komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera. Evropská sedmadvacítka měla o své budoucnosti rozhodnout do roku 2025.

Zjistit více

Report | Z Vilniusu a ještě dál: Strategický potenciál severských a středovýchodních evropských spojenců NATO

Naše výzkumná pracovnice Danielle Piatkiewicz se podílela na reportu vytvořeném ve spolupráci s Global Policy Research Group. V éře poznamenané změnou geopolitické krajiny zaujímají severské země a země střední a východní Evropy klíčové strategické pozice v rámci Severoatlantické aliance (NATO). Po nedávném summitu NATO ve Vilniusu je jasné, že NATO stojí na rozcestí. Summit podtrhl důležitost harmonizace a propojení svých aspirací, schopností a strategických priorit členských zemí. Report se také věnuje minulým i současným politickým iniciativám, aby nabídl pohled do spolupráce a strategického postavení těchto zemí.

Zjistit více

BLOG | Hraje Turecko na západní šachovnici promyšlené šachové tahy?

Nilsu Eledağ napsala blog o roli Turecka při rozhodování o členství Švédska v NATO a obavách z terorismu a protiislamistických hnutí.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org