Vyfiltrujte si články z období

Report | Looking ahead: Strategic roadmap for transatlantic unity In 2024 -Transatlantic Policy Forum in review-

Tento report, vzniklý na základě proběhlého Transatlantic Policy Forum v listopadu, se zabývá výzvami, kterým budou čelit transatlantické vztahy v roce 2024 ve stále nestabilnější geopolitické situaci. Zdůrazňuje potenciální dopad na poválečný mezinárodní řád a jeho demokratické hodnoty. Jako kritické problémy jsou zdůrazněny ukrajinská protiofenzíva, konflikt mezi Izraelem a Hamásem a přerušení dialogu mezi Srbskem a Kosovem. Článek se rovněž zabývá třenicemi mezi Čínou a Spojenými státy týkajícími se Tchaj-wanu a možným zasahováním do tchajwanských voleb.

Zjistit více PDF

Report | „Diktátoři jsou nucení války vyhrávat, nebo je čeká konec.“

Přečtěte si report z události „Diktátoři jsou nucení války vyhrávat, nebo je čeká konec.“ Na akci diskutoval nizozemský novinář Yoeri Albrecht o středoevropském pohledu na ruskou agresi na Ukrajin. Report sepsal Viktor Daněk, zástupce ředitele.

Zjistit více

BLOG | Případ Lampedusy: humanitární krize uprostřed dilematu mezi solidaritou EU a suverenitou států

V září 2023 se Lampedusa, malý italský ostrov, potýkala s nebývalým nárůstem příchozích, což vyvolalo v EU bouřlivou debatu. Díky protichůdným názorům vedoucích představitelů, jako je například Ursula Von der Leyenová, se pozornost přesunula od humanitární pomoci k bezpečnostním obavám. Tento blog, jehož autorem je Nicolas Rouillard, se zabývá složitostí krize, rozdílnými názory a nadcházejícími zásadními rozhodnutími, která by mohla změnit přístup Evropy k migraci.

Zjistit více

Česko 2030: Jak podpořit zelenou transformaci a nevyhazovat peníze oknem?

Dne 20. listopadu 2023 pořádalo Centrum pro dopravu a energetiku ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM konferenci s názvem Česko 2030: jak podpořit zelenou transformaci a nevyhazovat peníze oknem?. Konferenci zahájil úvodním slovem Josef Schwarz ze Zastoupení Evropské komise v ČR.

Zjistit více

Analýza | Proces postupné integrace: Na cestě k obnovení účinnosti a důvěryhodnosti rozšíření EU

Diskuse o další změně metodiky rozšíření může posílit obraz členství v EU jako pohyblivého cíle s neustále se měnícími pravidly, zejména když současná metodika stále nebyla plně uplatněna. Evropská komise by měla v rámci stávající metodiky vytvořit novou strategii, která by konkrétně specifikovala její přístup k postupné integraci (potenciálních) kandidátů do EU a podmínky, jimiž se tento proces řídí. Strategie pro západní Balkán z roku 2018 stanovila iniciativy, z nichž některé jsou platné i dnes a mohou sloužit jako základ nové strategie rozšíření. Píše Jana Juzová, seniorní výzkumná pracovnice.

Zjistit více PDF

Op-Ed | Velkou překážkou v řešení klimatické krize jsou dotované fosilní paliva. Česko a svět se tomu musí postavit

Jednou z největších překážek v řešení klimatické krize jsou fosilní dotace. V Česku se jim ale zatím příliš pozornosti nedostává. Op-Ed na toto téma napsala naše seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová.

Zjistit více

Report: Kulatý stůl Elektromobilita a pracovní příležitosti: Jaké změny nás čekají?

Již podruhé se sešli odborníci na zaměstnanost v automobilovém průmyslu a její proměny, tentokrát na regionální úrovni Moravskoslezského kraje. Téma pracovních změn v souvislosti s dekarbonizací a elektromobilitou diskutovali zástupci automobilek, odborů, zaměstnavatelských svazů, regionální i státní správy. Kulatý stůl byl organizován ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Institutem CELSI, a Hyundai Nošovice. Report sepsala a debatu moderovala výzkumnice Rebeka Hengalová.

Zjistit více PDF

Op-Ed | Ukrajina jako členská země EU. Jaké strukturální dopady by to znamenalo?

Přijetí Ukrajiny bude znamenat i změny v samotné struktuře Evropské unie. Tématu rozšiřování v kontextu Ukrajiny se v Op-Edu věnovala Jana Juzová, seniorní výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM

Zjistit více

Report: A Plan without Marshall: Getting Ready for Ukraine’s post-war reconstruction

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM v rámci platformy Think Visegrad uspořádal 7. listopadu setkání odborníků zaměřené na aktuální vývoj v oblasti obnovy Ukrajiny, a to jak ze strany EU prostřednictvím ambiciózního nástroje pro Ukrajinu, tak z pohledu mezinárodní podpory obnovy a rekonstrukce Ukrajiny.

Zjistit více PDF

Komentář | jak přemýšlet o jednomyslnosti v EU.

Spolu se zahájením přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem se v Evropské unii znovu rozproudila debata o přechodu od hlasování jednomyslností v některých oblastech k hlasování kvalifikovanou většinou. Přestože se nejedná o novou debatu, stojí za to podívat se na současnou situaci, popsat problémy způsobené jednomyslností a navrhnout konkrétní řešení. Více v komentáři Víta Havelky.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org