Vyfiltrujte si články z období

REPORT: EU – Pacific Talks: Japan – V4 Relations – More Central but Still European

Naše stážistka Jana Záhořová napsala report z debaty EU-Pacific Talks na téma: Vztahy Japonsko - V4 - více středoevropské, ale stále evropské.

Zjistit více

Policy Brief: Nové zdroje rozpočtu EU

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka ve svém článku "Nové zdroje rozpočtu EU", který vznikl v rámci projektu Think Visegrad in Brussels, píše o nových vlastních zdrojích rozpočtu EU, o nichž se v současné době diskutuje na evropské úrovni. Text se konkrétně zabývá tím, proč je reforma vlastních zdrojů nutná a jaké jsou postoje jednotlivých institucí EU a členských států k těmto návrhům. V závěru se zamýšlí nad českou pozicí včetně výhledu, jak by se mohla vyvíjet v závislosti na průběhu jednání.

Zjistit více

Policy Paper: Je čas na nové vymezení podmínek transatlantických vztahů? - 2021 Přehled transatlantického politického fóra

Ve dnech 18.-19. listopadu 2021 se konal čtvrtý ročník Transatlantického politického fóra. Pořádal ho Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s German Marshall Fund of the United States a Mezinárodním republikánským institutem (IRI), za podpory Mezinárodního visegrádského fondu, Nadace Friedricha Naumanna a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Cílem tohoto Policy Paperu je poskytnout shrnutí a analýzu proběhlých diskusí při respektování pravidla Chatham House, a tedy při zachování anonymity účastníků. Cílem této analýzy je zdůraznit a rozvinout hlavní zjištění účastníků.

Zjistit více

Transatlantic Policy Forum 2021 - přehled

Transatlantic Policy Forum (TAPF) je uzavřený summit pro veřejné činitele a tvůrce veřejného mínění organizován Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM s partnery. TAPF se od roku 2018 koná v Praze každý podzim pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Zjistit více

Nový rok přinesl změnu v týmu EUROPEUM

S koncem roku 2021 odešel z křesla ředitele Zdeněk Beránek, který bude nově působit v týmu Markéty Pekarové-Adamové, předsedkyně Poslanecké sněmovny. Jeho agendu v Institutu přebírá výkonný ředitel Martin Vokálek, zástupce ředitele Christian Kvorning Lassen a zbytek týmu.

Zjistit více

Handbook pro podávání zpráv o přistoupení k EU: české lekce pro Srbsko

Naše výzkumná pracovnice Jana Juzová napsala ve s spolupráci Nikolou Burazer a Aleksandrem Ivković z Centar Savremene Politike příručku pro podávání zpráv o přistoupení k EU. Příručka je určena těm, kteří informují o procesu přistoupení Srbska k EU, ať už jako zástupci médií nebo občanské společnosti.

Zjistit více PDF

REPORT: Online diskuse u kulatého stolu: Svoboda médií v Srbsku a na západním Balkáně a její úloha v demokratické společnosti a evropské integraci

Dne 17. prosince proběhla online diskuze u kulatého stolu, ze které si můžete přečíst report o jejím průběhu. Diskuze se zabývala svobodou médií v Srbsku a na západním Bálkáně.

Zjistit více PDF

Policy Brief: Reakce na čínskou agendu konektivity v sousedství EU: středoevropská perspektiva

V rámci studijního pobytu v bruselské kanceláři platformy Think Visegrad vznikl Policy Brief zabývající se vhodnou reakcí středoevropských zemí na expanzi Číny v sousedství EU. Autor článku, Jakub Jakóbowski, se v textu zaměřuje na možnosti zapojení Střední Evropy do agendy EU v oblasti globální konektivity, realizované v rámci iniciativy Global Gateway. Jako nepostradatelný prvek středoevropské konektivity zdůrazňuje vazby se západním Balkánem a Východním partnerstvím.

Zjistit více

Policy Brief: Snižování chudoby v zemích Visegrádu

V rámci studijního pobytu v bruselské kanceláři platformy Think Visegrad vznikla publikace Tamáše Borose, která se zaměřuje na problematiku chudoby v zemích Visegrádu. Dokument přibližuje současnou situaci v tomto regionu, jelikož i přes robustní ekonomický růst v zemích V4 je stále nezaměstnanost mnohem vyšší, než v zemích západní Evropy.

Zjistit více PDF

Policy Paper: Česko-ruská eskalace jako případ hlubší krize mezi EU a Ruskem: Čas na jednotu a věrohodný postup

Pavel Havlíček analytik Výzkumného centra AMO napsal pro naši bruselskou kancelář policy paper týkající se Česko-ruské eskalace jako případ hlubší krize mezi EU a Ruskem. Text napsal v rámci výzkumného pobytu v Bruselu, který zprostředkovala naše bruselská kancelář za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Zjistit více PDF



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org