CT24: Brand and position of the V4 in the EU

Our Zuzana Stuchlíková was a guest of Thursday afternoon Události a komentáře CT24. The subject of her commentary was the brand and position of the V4 in the EU.

Myslím, že v Bruselu se ukazuje, že Visegrádská spolupráce ma několik úrovní a na té, řekněme pracovní úrovní setkávání těch jednotlivých diplomatů na zastoupeních je něco co je samozřejmě velice přínosné, protože celé fungování rady Evropské unie spočívá v koordinaci pozic a spočívá v nějakem před připravování těch jednotlivých stanovisek. Takže v tomhletom ta pozice čtyř států, které mají historii a jsou schopný se scházet pravidelně tak mají svou přidanou hodnotu, ale pokud jde o tu značku Visegrádu tak je to něco co si myslím, že se v současné chvíli používá spíše méně, protože ta konexe s migrací je značně negativní a může být do jisté míry kontraproduktivní.

Obraz V4 je zkreslený zjednodušením postu V4 vůči migraci a do jisté míry i trochu boje proti klimatu, protože tam je zase ta jednotná pozice států, které se vymezují proti tomu mainstreamu, ale o Visegrádské spolupráci do roku 2015 v Bruselu nikdo neslyšel a poprvé se dostala do širšího povědomí dostala právě ve spojení s Migrací. Což vytváří takovou nešťastnou mediální zkratku, která redukuje Visegrádskou spolupráci právě na tohle jedno téma, přičemž samozřejmě tohle není pravda. Ta spolupráce probíhá v rovině s ruznými tématy a sektory, ale co se týče nějakého veřejného obrazu tak ta migrace je alfa a omega.

You can find the whole commentary on the web of ČT24.

 

#V4 #EU

Zuzana Stuchlíková
Associate Research Fellow

Expertise: Central Europe, EU Institutions

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org