ČT24 90': Dutch vote in Netherlands′ parliamentary elections

Our research fellow Michal Vít was a guest on the 90' TV show of ČT24, where he commented on the parliamentary elections in the Netherlands.

Our research fellow Michal Vít was a guest on the 90' TV show of ČT24, where he commented on the parliamentary elections in the Netherlands.

Nizozemsko se ukazuje i z pozice imigračního tématu. Je to země, která se s touto problematikou potýká více jak 15 let. Z tohoto pohledu je to ukázka toho, že téma migrace se stává čím dál tím více relevantní linií dělící evropské politiky jednotlivých stranických systémů v Evropské unii a v Evropě obecně. Dále to ukazuje, nakolik jsme posunuli naše vnímání, co se týče relevantnosti jednotlivých témat, a do jaké míry s nimi pracujeme například i v rámci českého kontextu; některé výsledky a fenomény jsme se naučili za poslední dva roky vnímat mnohem citlivěji a emotivněji, než tomu bylo před 5 - 10 lety.

Téma imigrace je spojeno s emocemi a ovládáním. Z tohoto pohledu i z hlediska zkušenosti s nizozemskou politikou, zejména od roku 2002, to není nic nového. To téma se objevuje ve všech parlamentních kampaních, ve větší či menší míře. Tyto volby se konají po obrovském nárůstu po migrační vlně v roce 2015, částečně i 2016; z tohoto pohledu se tomu nelze se tomu divit. Jsou však i jiná témata, která byla v průběhu předvolební kampaně relevantní a která skutečně hýbou racionální diskurzí, která se vede v předvolební kampani.

Watch the whole interview in Czech between the times of [8:52 - 15:30] here.

#Netherlands #parliamentary elections #Geert Wilders #Mark Rutte #migration crisis

Michal Vít
Research Fellow (until September 2018)

Topics: Political parties, National identity, V4

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org