Národní konvent o EU: Vztahy EU s indopacifickou oblastí z pohledu ČR

Tereza Novotná, výzkumná spolupracovnice a Alexandra Visnerova, projektová manažerka, vypracovaly podkladový materiál na téma Vztahy EU s indopacifickou oblastí z pohledu ČR. Odpovídají v něm na tři základní otázky: Jak se nový geopolitický kontext v důsledku války na Ukrajině projeví v indopacifické oblasti, včetně vztahů s Čínou, a jak by měla EU reagovat? S kterými dalšími partnery by měla EU spolupracovat a na které by se měla přednostně zaměřit ČR v rámci svého předsednictví Rady EU? Na které sektory v rámci evropské indo-pacifické strategie by se měla EU nejvíce zaměřit a které by měla ČR preferovat v rámci předsednictví Rady?

 

“Gravitační těžiště světa se přesouvá směrem k Indo-Pacifiku, a to jak v oblasti geo-ekonomické, tak geopolitické. Budoucnost EU a Indo-Pacifiku je propojena. Již nyní je EU jedním z hlavních investorů, partnerů v oblasti rozvojové spolupráce a jedním z největších obchodních partnerů v indo-pacifickém regionu. Cílem našich aktivit je svobodný Indo-Pacifik otevřený pro všechny a zároveň budování silných a trvalých partnerství za účelem spolupráce v mnoha oblastech od ekologické transformace a správy oceánů až po digitální agendu, bezpečnost a obranu.”

Josep Borrell, 16. září 2021

Celý podkladový dokument naleznete pod tlačítkem PDF.  

 

Anglická verze zde.

#Indo-Pacifik #Česká republika #Národní konvent o EU

Alexandra Visnerova
Seniorní projektová manažerka, Transatlantic Policy Forum
Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org