Denník N: Europe's new leader - Emmangela

Our Martin Michelot was quoted in an article on Emmanuel Macron's European vision.


Our Martin Michelot was quoted in an article for Slovak Denník N on Emmanuel Macron's European vision.

Podľa francúzskeho analytika Martina Michelota prezident Macron svojou rečou viac-menej potvrdil, ako chce fungovať. „On bude ten, kto bude udávať všeobecnú orientáciu, a svojho premiéra Édouarda Philippa nechá viesť každodennú politiku,“ povedal Denníku N Michelot z pražského think-tanku Europeum.

Takýto prístup mu umožní presadzovať jeho európsku víziu a zároveň sa doma nespáliť aférami, ako sa to dialo jeho predchodcom Sarkozymu a Hollandovi.

Macron je podľa Michelota prvým prezidentom od čias Chiraca, ktorý nebol zvolený na platforme, že chce meniť vzťahy s Nemeckom. „Stavia na to, že EÚ nikdy nepracovala lepšie než vtedy, keď sa hlavné národy dohodli. Zároveň je však jasné, že svojím prejavom vytvára tlak na Merkelovú a zároveň moment, keď bude pre iné krajiny ťažké len tak nečinne stáť. A nie je prekvapením, že prvou časťou tejto novej Európy je práve obrana,“ dodal Michelot.

The full article is available in Slovak here

#Macron

Martin Michelot
Senior Associate Research Fellow

Expertise: NATO and transatlantic security, European foreign policy and defense, French politics, elections and society, Visegrad Four and Central Europe, EU institutional issues



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org