RTVS: White paper on the future of Europe

Our director Vladimír Bartovic commented on Juncker's White paper on the future of Europe in an interview with the Slovak RTVS.

Our director Vladimír Bartovic commented on Juncker's White paper on the future of Europe in an interview with the Slovak RTVS.

Vícerychlostní Evropa je nejpravděpodobnějším scénářem Junckerovi Bílé knihy, i když nakonec bude pravděpodobně výsledným scénářem kombinace několika scénářů: scénář o vícerychlostní Evropě i scénář "dělat méně, ale intenzivněji a pořádněji" oba připadají v úvahu. Vícerychlostní Evropa je odpovědí na problémy s evropskou integrací už několik let. Dokonce už i provázela evropskou integraci od samotných počátků. Vícerychlostní Evropa tedy není něco, co jsme si vymysleli nebo si vymyslely ty čtyři země Evropské unie v současnosti, ale něco, co v podstatě existuje od začátku evropské integrace. Schengen a eurozóna jsou nejviditelnějšími příklady, ale existuje mechanismus i tzv. posilněné spolupráce, který právě umožňuje zemím, které si to přejí, postupovat v evropské integraci rychleji.

Zatím je mechanismus posilněné spolupráce uplatňován v oblasti evropského patentu nebo v oblasti harmonizace rozvodového práva. Uvažuje se i o jeho použití v případě zavedení daně z finančních transakcí. Zároveň se uvažuje o použití podobného mechanismu v oblasti společné zahraniční bezpečnostní politiky, kde existuje možnost zavést tzv. stálou strukturovanou spolupráci, jejíž význam je velmi podobný. 

Evropské právo je na vícerychlostní Evropu připravené; umožňuje ji už v současnosti. U zemí, které si přejí pokračovat v integraci rychleji, se o tom uvažuje zejména v oblasti harmonizace rodinného práva, již zmíněné bezpečnosti, sociální ochrany a daní.

Listen to the whole interview in Slovak between the times of [26:27-29:59] here.

#RTVS #multi-speed Europe #European integration #Jean-Claude Juncker #future of Europe #White paper

Expertise: EU institutional issues, Economic and Monetary Union, € and European budget, Brexit, EU foreign policy, EU enlargement with the focus on Western Balkans, Slovak foreign and domestic policy and economic issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org