Doporučení týkající se možných opatření EU vůči Krymu

Aktivisty, odborníky a novináři v návaznosti na advokační aktivity v Bruselu, organizované v rámci projektu TRANS, byla vypracovaná řada doporučení.

Aktivisty, odborníky a novináři v návaznosti na advokační aktivity v Bruselu, organizované v rámci projektu TRANS, byla vypracovaná řada doporučení.

Hlavními trendy na Krymu jsou militarizace, omezování svobod a nahrazování populace ruským obyvatelstvem. Není náhodou, že ruské vojenské složky působící v Sýrii se do země dostaly z Krymu. Staré sklady sovětských jaderných zbraní byly znovu otevřeny (i když se nepotvrdily informace o tom, že jsou v nich skutečně uskladněny jaderné zbraně). Střely s plochou dráhou letu odpalované z Kaspického moře do Sýrie („Kalibr“ s dosahem 1500 km) již na Krymu jsou a pokrývají v podstatě většinu Evropy.

Ruské donucovací orgány se na Krymu často dopouštějí porušování lidských práv (práv krymských Tatarů, Ukrajinců a etnických Rusů loajálních vůči Ukrajině), což je důkladně zdokumentováno místními organizacemi a aktivisty. Za poslední dva roky klesl počet krymských médií o 88 % a několik málo zbývajících nezávislých novinářů žije pod neustálým tlakem. Lidé jsou vsazováni do vězení za to, že nesouhlasí s nezákonnou anexí.

Přibližně 40 tisíc vnitřně vysídlených osob se přesunulo z Krymu na pevninskou Ukrajinu, ale z Ruska na Krym se přestěhovalo kolem 120 tisíc osob. Sankce EU uvalené na Ruskou federaci fungují; je ovšem nezbytné propagovat přísné uplatňování současných restriktivních opatření a vyvinout další účinné sankce. 

Dokument je možné stáhnout pomocí tlačítka PDF napravo.

#Doporučení #opatření EU #Krym #ukrajinská krize #TRANS

Eva Rybková
Výzkumná spolupracovnice


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org