Tisková zpráva | Emisní povolenky pro domácnosti: Vše, co jste o ETS2 chtěli vědět a báli jste se zeptat

Ve středu 9. října zorganizoval Institut EUROPEUM ve spolupráci s organizacemi Fakta o klimatu, Institut 2050, Člověk v tísni, Sound of Science, Asociace pro mezinárodní otázky, Greenpeace, Centrum pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA brunch s médii s názvem “Emisní povolenky pro domácnosti: Vše, co jste o ETS2 chtěli vědět a báli jste se zeptat.”

V první části mluvila o potřebě ambiciózních klimatických politik zejména v Česku Miriam Macurová, vedoucí klimatické kampaně, Greenpeace ČR.

Extrémní povodně, jaké jsme v Čechách zažili před pár týdny budou podle vědců bez snižování emisí dvakrát častější a až o 7% intenzivnější. Budoucí dopady změny klimatu ale závisí na tom, jaké klimatické politiky budou přijaty již dnes. Klimatická politika v souladu s Pařížskou dohodou má významné přínosy, které převyšují náklady na jejich realizaci. Ambiciózní klimatická politika je proto nejen nezbytná, ale také ekonomicky výhodná, pro Česko mohou její vedlejší přínosy dosáhnout do roku 2030 přibližně 439 miliard korun, tj. 6,8 % HDP.”

Technické detaily implementace, ale i kontrolní mechanismy systému emisního obchodování ETS2 představila Kateřina Kolouchová, analytička Fakta o klimatu.

„Opatření obsahuje kontrolní mechanismy, které mají zajistit, aby cena povolenky v sektorech silniční dopravy nebo vytápění v budovách zůstala sociálně udržitelná. Zásadní je podpořit domácnosti v tom, aby si zateplily dům, přešly na nízkoemisní zdroj energie nebo, pokud mohou, volily nízkoemisní způsob dopravy. K tomu přispěje jednak ETS2 jako cenový signál, jednak výnosy, které díky prodeji povolenek budou pro tyto účely k dispozici. Je ale potřeba, aby vláda přistupovala k dekarbonizaci domácností komplexně a ETS2 doplnila dalšími opatřeními – ať už dotačními programy, poradenstvím či budováním potřebné infrastruktury a kapacit pro rozvoj nízkoemisních alternativ.”

Současný stav přijetí novely zákona o emisním obchodování a úskalí tohoto procesu představil Jiří Koželouh, vedoucí programu Klima, energie a odpady, Hnutí DUHA.

Česká vláda se rozhodla porušit celoevropskou dohodu zavést rozšíření emisních povolenek na lokální vytápění a silniční dopravu a chce to nechat na vládu příští. Ve vládním návrhu novely zákona ETS2 není a pozměňovacím návrhem v poslanecké sněmovně se má doplnit pouze monitoring a vykazování emisí, nikoliv zpoplatnění od roku 2027. To nepřispívá k předvídatelnosti ekonomického prostředí.”

V druhé části pak provedl posluchače Jan Krajhanzl, zakladatel a ředitel Institutu 2050, nejnovějšími daty o dopravní a energetické chudobě českých domácností.

Z prvotní analýzy dat vyplývá, že téměř čtvrtina českých domácností má problém se dopravit do zaměstnání, školy či k lékaři. Skoro pořád tento problém řeší 5 % tázaných. Jako řešení by domácnosti uvítaly snížení ceny jízdného ve veřejné dopravě (61 %), obecní taxi za nízké ceny (50 %) či hromadný svoz žáků do škol (47 %). Tato data nám ukazují, na co se zaměřit při vytváření národní Sociálního klimatického plánu.”

Příležitosti pro posílení sociální politiky v Česku pak uvedl Jan Černý, ředitel Sociálních a vzdělávacích programů Člověka v tísni.

Transformace Česka naráží na staré sociální zátěže, které nevznikly kvůli klimatické politice. Pro hladký proces transformace je potřeba podpořit domácnosti žijící již teď na hranici chudoby, strukturální podporu zacilovat a vnímat také regionální rozdíly.”

Expertky a experti pořádajících organizací představili společný factsheet, který shrnuje fakta a narativy okolo systému emisního obchodování ETS2:

• Systém ETS2 nevytváří nový problém, nabízí systémové řešení problémů, které tu už dávno jsou, jako je energetická a dopravní chudoba, stejně tak jako obecná socio-ekonomická nerovnost, která ohroženým domácnostem neumožňuje dekarbonizovat.
  • Klimatická politika je pro nás příležitostí. Nyní máme finanční a strukturální možnosti a příležitosti zvednout část populace z chudoby a zabránit dalšímu prohloubení klimatické změny, která dopadá neúměrně právě na nízkopříjmové a ohrožené domácnosti.

• V tuto chvíli je tudíž potřeba jednat a připravit dlouhodobé podpůrné programy, jako např. Sociální klimatický plán, aby celá společnost mohla dekarbonizovat své bydlení a mobilitu.

Factsheet naleznete níže spolu s prezentací řečnic a řečníků a detailním reportem z akce. Setkání moderovala Rebeka Hengalová, výzkumná pracovnice programu Zelená Evropa, Institut EUROPEUM.

MATERIÁLY KE STAŽENÍ:

Factsheet k dopravní chudobě je k dispozici zde.

Factsheet k emisním povolenkám pro domácnosti najdete zde.

Prezentaci s konkrétními daty najdete zde.

Report z akce je k dispozici zde.

#tisková zpráva #dopravní chudoba #ETS2

Staroměstské náměstí 4/1