e15 | Ve Francii startuje rozhodující kolo voleb. Dvojvládí Macrona a Bardelly by zemi oslabilo v EU

O vítězství usilují nacionalistické Národní sdružení Marine Le Pen a Jordana Bardelly a sdružení levicových stran. Naopak strana prezidenta Emmanuela Macrona doufá v lepší výsledky než v prvním kole. Pro e15 komentovala výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM Zuzana Krulichová.

Další možností je, že prezident Macron jmenuje dočasnou úřednickou vládu, což by však bylo pro takzvanou pátou republiku, která vznikla v roce 1958, velmi neobvyklé řešení. 

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

#Francie #parlamentní volby #Marine Le Pen #Jordan Bardella #Emmanuel Macron

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org