RevivEU | Změnila něco ruská válka na Ukrajině?

Zveme Vás na veřejné natáčení podcastu, které se bude věnovat diskuzi o změnách v přístupu Čechů k uprchlíkům v důsledku ruské války na Ukrajině. Zaměříme se na proměny v solidaritě Čechů vůči uprchlíkům, ale také probereme nový migrační pakt, jeho obsah a význam.

Když v roce 2015 proudily do Evropy uprchlíci z Blízkého východu a Česká republika odmítala přijmout jediného z nich, málokdo mohl očekávat, že ruská válka na Ukrajině spustí bezprecedentní solidaritu ze strany Čechů. Ti začali ukrajinské uprchlíky dobrovolně ubytovávat u sebe doma nebo na chalupě a naplnili tak jedno z volebních hesel kampaně ANO před parlamentními volbami v roce 2021. Podle počtu válečných uprchlíků na území ČR se zdá, že česká společnost se od roku 2015 posunula kupředu a získala sebevědomí.

Zároveň došlo k výraznému posunu v přístupu k uprchlíkům na úrovni EU. V letošním roce byl přijat nový pakt o migraci a azylu, který zásadním způsobem mění pravidla solidarity mezi členskými státy a to, jakým způsobem se s běženci nakládá. Jak ale bude nový systém fungovat v praxi? Co nový pakt obsahuje? Nejsou nová pravidla azylu nehumánní?Opravdu nejsou součástí žádné uprchlické kvóty? A změnili se Češi od roku 2015?

Ve středu 22. května 2024 od 18:00 ve Skautském institutu, Staroměstské náměstí 4/1, Praha.

HOSTÉ:

  • Viktor Daněk, zástupce ředitele, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
  • Zuzana Pavelková, Organizace pro pomoc uprchlíkům

Pro účast na diskuzi se registrujte zde.

Těšíme se na Vás a na Vaše názory! 

#Ukrajina #Migrace #Migrační pakt

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org