POZVÁNKA | EU± // Teritoriální ambice Číny v Jihočínském moři – jak reagují okolní státy a světové mocnosti?

Připojte se k další debatě ze série EU± a poslechněte si názory odborníků na téma čínské ambice v Jihočínském moři. DIskuze se odehraje ve středu 20. prosince 2023 od 17:30 online na naší Facebookové stránce.

Jihočínské moře je v současnosti jednou z nejnapjatějších oblastí z hlediska regionálních sporů. Vzhledem k jeho strategickému významu pro mezinárodní obchod a geopolitickou stabilitu se stalo středem světové pozornosti v souvislosti s teritoriálními zájmy Čínské lidové republiky. Čína si nárokuje zhruba 90 procent z rozlohy Jihočínského moře, včetně ostrovů a útesů, které spadají do výlučných ekonomických zón okolních zemí. Nároky na tato území si tak dělají i Filipíny, Vietnam, Malajsie a Brunej. Oblast je bohatá na suroviny a má důležitý význam i co se týče rybolovu a námořní dopravy. Podle rozsudku Stálého rozhodčího soudu v Haagu z roku 2016 jsou Čínou deklarované historické nároky na sporná území v rozporu s Úmluvou OSN o námořním právu. Toto rozhodnutí podporují i Spojené státy americké nebo Evropská unie. Peking se naopak k výsledku arbitráže postavil odmítavě a uvedl, že se jim nehodlá řídit.

Hosté:

Jan Hornát, vedoucí Katedry severoamerických studií, IMS FSV UK
Tereza Novotná, výzkumná spolupracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Magdalena Slezáková, redaktorka, Deník N

Moderátorka: Alexandra Visnerová, seniorní projektová manažerka, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Debata je spolufinancovaná v rámci programu Evropské unie "Občané, rovnost, práva a hodnoty".
Budeme vysílat živě na facebookových stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedry evropských studií IMS FSV UK.

 

#Čína #debata

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org