EURACTIV.CZ | Podcast: EU buduje ‚pevnost Evropa‘. Nic na tom nezměnili ani ukrajinští uprchlíci

Válka na Ukrajině, která zapříčinila příchod milionů uprchlíků do zemí sedmadvacítky, přišla v době, kdy Evropská unie řeší reformu migrační politiky. Jak se do ní zkušenost s uprchlickou vlnou propsala? K tomu se vyjadřuje náš zástupce ředitele Christian Kvorning Lassen.

 

Jaké dopady měla válka na Ukrajině z hlediska migrace?

Christian Kvorning Lassen: Válka na Ukrajině samozřejmě změnila spoustu věcí, pokud se na to podíváme z hlediska politik. Například poprvé od svého přijetí byla aktivována směrnice o dočasné ochraně, a bylo tady určité momentum ve vztahu k vyřešení uprchlické krize a naplnění potřeb uprchlíků. Ale pokud se bavíme o širší migrační politice nebo migrační politice Evropské unie jako takové, tak to momentum zafungovalo pouze částečně, protože válka na Ukrajině byla vnímaná jako výjimečná situace – a do určité míry jí samozřejmě je. Nepřistoupilo se k ní jako k precedentu, byla brána jako speciální okolnost.

Pokud se budeme bavit o dlouhodobých dopadech, tak momentálně probíhá vyjednávání o reformě migrační politiky – Novém paktu o migraci a azylu. Třecí plochy zůstávají ale stále stejné jako před válkou a vztahují se k principu solidarity, který už byl mnohokrát upravován na flexibilní solidaritu, dobrovolnou solidaritu…. Ten hlavní problém je, že migrace jako téma je zpolitizované. Pro jakéhokoliv politika je skoro politická sebevražda, aby vystupoval pro ambiciózní reformu, v jejímž jádru leží nějaká povinnost směrem k uprchlíkům. Válka na Ukrajině to nezměnila, je to „jen“ jednorázová bezprecedentní výjimečná situace. Její vliv je spíše v tom, že se alespoň otevřela debata. To taky něco znamená, třecí plochy ale zůstávají stejné.

Celý podcast si můžete poslechnout zde.

Přepis podcastu naleznete zde.  

#Podcast #uprchlíci

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org