Na tango jsou potřeba dva: Jaké jsou vyhlídky rozšíření EU o západní Balkán?

Rádi bychom vás pozvali na debatu "Na tango jsou potřeba dva: Jaké jsou vyhlídky rozšíření EU o západní Balkán?", která se uskuteční 17.10. od 17:30 v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze v místnosti NB 169 (zasedací místnost rektorátu). Adresa: Churchilla 4, Praha 130 67.

Debatu pořádají Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, Centrum evropských studií VŠE a Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze /FMV/.
Pro osobní účast se prosím registrujte zde.


Online přenos bude k dispozici na naší facebookové události a na facebookové stránce Centra evropských studií VŠE / Centre for European Studies VŠE
----------------------
Přednášející: 

  • Othon Anastasakis, ředitel Centra evropských studií a jihovýchodoevropských studií v Oxfordu (SEESOX), Oxfordská univerzita.
  • J. E. Ilirian Kuka, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Albánie v České republice
  • Jana Juzová, vedoucí výzkumná pracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Moderátor: Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

---
Anotace:

Téměř deset let po vstupu Chorvatska do EU se proces rozšiřování zastavil a naděje států západního Balkánu na vstup do Evropské unie také slábne. Ruská invaze na Ukrajině však vyvolala obnovený zájem o program rozšíření EU o země ve východním sousedství a vyslala určité pozitivní signály, že by se současná slepá ulička mohla překonat. 
Náš panel se bude zabývat otázkami, jako například: dokáže EU shromáždit potřebný konsenzus a vůli k tomu, aby se proces rozšiřování EU posunul kupředu? Co by mohlo motivovat země západního Balkánu k urychlení potřebných reforem? A bude EU schopna čelit rostoucímu vlivu třetích zahraničních aktérů v regionu?

#devate #západní Balkán

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org