EuropaSecura 2022 | Ohlédnutí za 15. ročníkem soutěže pro středoškoláky o evropské obraně a bezpečnosti. Vítěze Brusel přivítá v prosinci

Celostátní soutěž EuropaSecura pro středoškoláky o evropské obraně a bezpečnosti, kterou organizujeme za pomoci Armády ČR a Ministerstva obrany, má úspěšně za sebou již 15. ročník a vybrané vítěze, kteří pojedou do Bruselu na začátku prosince. Podívejte se, co soutěž obnáší a jak to vypadá na celostátním finále na vojenské základně v Brdech. Studenti zažili, jak probíhají diplomatická jednání v rámci EU a NATO a jak se řeší krizové situace v rámci EU.

Diplomatická simulace

„Studenti trénovali své diplomatické vyjednávání nebo se učili pod tlakem správně pracovat s velkým množstvím informací, což je především v dnešní době dezinformací a fake news ohromně důležité,“ řekl o soutěži koordinátor projektu Martin Vokálek.

Foto z přednášky

Součástí soutěže bylo hned několik přednášek na témata vojenské techniky, orientaci v přírodě nebo i o tom, jak se zachovat v krizových situacích.

Kurz první pomoci

Nechyběla ani simulace první pomoci.

Praktické znalosti v terénu.

 „Studenti v soutěži musí překonávat své vlastní meze, vytváříme pro ně situace, se kterými se v běžném životě nikdy nesetkají,“ objasnila roli armády členka organizačního týmu podplukovnice Miroslava Štenclová.

Tři vítězné týmy se chystají na svůj výlet do Bruselu, kde navštíví instituce Evropské unie a NATO, seznámí se s jejich fungováním a budou mít šanci debatovat s diplomaty a diplomatkami hájícími zájmy České republiky u těchto institucí. Cesta se uskuteční díky podpoře Zastoupení Evropské komise v ČR.

Více informací o celém projektu lze nalézt přímo na stránkách EuropaSecura zde.

#EuropaSecura #středoškoláci #soutěž

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Andrea Kyselá
Projektová koordinátorka EuropaSecura

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org