Hospodářské noviny: Průlom: Makedonci a Albánci začínají jednat o vstupu do EU, Fiala kvůli tomu letí na otočku do Bruselu

Lídři Severní Makedonie a Albánie v Bruselu zahájí v úterý přístupové rozhovory svých zemí do Evropské unie, na což Severní Makedonie čekala přes sedmnáct let a Albánie osm. K této skutečnosti poskytl komentář vedoucí naší bruselské kanceláře Žiga Faktor pro server Hospodářské noviny. Žiga Faktor komentuje i dohodu Severní Makedonie a Bulharska. Podle něj unie dost možná vytvořila precedens, když dovolila, aby se dvoustranné historicko-kulturní spory staly součástí přístupového procesu.

"Dohoda, kterou prezentujeme jako úspěch, vlastně není dohodou, ale dalším ústupkem makedonské vlády silně nacionalistickému a naprosto nevyváženému výkladu historie ze strany Bulharů," řekl Žiga Faktor o dohodě Severní Makedonie a Bulharska.

"To může být v budoucnu použito proti dalším kandidátským zemím, třeba Maďarskem ve vztahu k Ukrajině nebo Chorvatskem vůči Srbům," míní Žiga Faktor ohledně přístupového procesu těchto zemí.

Celý článek si přečtete zde.

#Severní Makedonie #Albánie #přístupový proces #EU

Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org