INFO.cz: Ukrajina, Gruzie a Moldavsko se hlásí o své místo v Evropské unii. Nastane Východní rozšíření 2.0?

Politika rozšiřování Evropské unie zažila na konci února otřes, když Ruskem napadená Ukrajina podala svoji přihlášku ke členství v EU. V následujících dnech bez váhání stejně učinily i Gruzie a Moldavsko – další země východní Evropy s evropskými aspiracemi a v bezprostředním ohrožení ze strany Moskvy. Zejména ukrajinská žádost se setkala s velmi pozitivní reakcí ze strany EU. Píše naše výzkumnice Jana Juzová pro INFO.cz.

Jednotná a pozitivní reakce ze strany EU představuje obrat v dosavadním postoji vůči evropským ambicím těchto tří zemí. Zájem Ukrajiny, Gruzie a Moldavska o vyhlídku na členství v EU není ničím novým, avšak Unie doposud žádnou povzbudivou odezvu nenabízela. Na rozdíl od zemí západního Balkánu nebyla východní Evropě nikdy možnost budoucího členství nabídnuta. Pro spolupráci s tímto sousedstvím má Evropská unie k dispozici samostatný nástroj, tzv. Východní partnerství, sdružující Ukrajinu, Gruzii, Moldavsko, ale i Arménii, Ázerbájdžán a Bělorusko (které však kvůli sporům s EU svoji účast v tomto programu jednostranně pozastavilo).

Celý článek najdete zde

#Východní rozšíření #Ukrajina #Gruzie #Moldavsko

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org