ČRo Plus: Ukrajina podala přihlášku do Evropské unie. Je její členství jen zbožným přáním, nebo je na pořadu dne?

Naše výzkumná pracovnice Jana Juzová hovořila v relaci Českého rozhlasu Plus o minulý týden podané přihlášce Ukrajiny do Evropské unie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podal žádost o přijetí, který byl následně podpořen předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen i celým východním křídlem unie. V čem je výchozí pozice Ukrajiny problematická? Jak moc je pravděpodobné, že status kandidátské země bude udělen? A kdo z členů je tradičně proti rozšíření Unie?

V tuto chvíli jde pouze o symbolické gesto. Co se týká délky, ten proces je velmi náročný. To mi připadá, že se v současném diskurzu moc nezdůrazňuje, ale kandidátská země musí projít řadou reforem, musí sladit svůj politický systém, zejména s ohledem na demokratické principy a vládu práva. Ekonomiku musí připravit na tu tranzici a na připojení se k jednotnému trhu a ta výchozí pozice Ukrajiny není dobrá.

 Celý rozhovor je dostupný zde v pořadu Odpolední Plus (od 15:53:37 hodin).

#členství v EU #rozšíření EU #Ukrajina #EU #Evropská komise

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org