POZVÁNKA: Dekarbonizace české automobilové dopravy

V úterý 1. března proběhne online konference s názvem Dekarbonizace české automobilové dopravy pořádaná Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM v čase od 14:00 do 15:30 hodin. Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na Facebookové stránce EUROPEUM. Do diskuze se budete moci zapojit přímo v průběhu debaty komentářem pod videem.

Přechod na nízkoemisní ekonomiku se nevyhne ani České republice, což si uvědomuje i nová vláda Petra Fialy. Rok 2022 bude pro debatu o budoucím nastavení konkrétních opatření pro snižování emisí klíčovým, evropské státy budou vyjednávat o novém klimatickém balíčku Fit for 55 mimo jiné i během českého předsednictví v Radě EU. Pro Českou republiku je automobilový průmysl důležitým odvětvím, které se významně podílí na jejím HDP, exportu i zaměstnanosti, ale také jejích emisích. Zatím ovšem nepanuje shoda na způsobu a rychlosti jeho dekarbonizace, a to jak mezi zainteresovanými aktéry, tak v rámci české společnosti. Jak se k problematice staví samotní zástupci velkých automobilek? A jak výrobci dílů a součástek? Co si myslí odborníci a co politici?

V panelu vystoupí Michal Hrubý, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, s představením výsledků závěrečné projektové studie.

Účast v panelu dále potvrdili následující řečníci: 

  • Jaroslav Zajíček, velvyslanec, stálý představitel ČR v COREPER I
  • Radek Špicar, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR
  • Zdeněk Petzl, ředitel, Svaz automobilové dopravy AutoSAP
  • Michal Kadera, ředitel, External Affairs, společnost Škoda Auto
  • Jana Plaňanská, expertka a nezávislá konzultantka, zakladatelka JP Mobility Solutions GmbH
  • Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu

Moderátor: Michal Tomeš, Deník N 

Srovnávání těchto perspektiv bylo součástí rok trvajícího projektu EUROPEUM zaměřeného na dekarbonizaci automobilového průmyslu v ČR.

Cílem březnové konference je nabídnout shrnutí perspektiv a otevřít debatu širší veřejnosti. Složení panelu bude potvrzeno během února. 

Debatu budete moct sledovat online na našem Facebooku.

Online událost najdete zde.

#ECF #Dekarbonizace #Konference

Katarína Svitková
Výzkumná spolupracovnice

Odbornost: klimatická politika, udržitelnost, městské vládnutí a politika resilience měst, bezpečnostní politika, mezinárodní vysokoškolské vzdělávání

Tatiana Mindeková
Projektová manažerka / Analytička

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org