Mnoho povyku pro nic?

Nový blog od naší výzkumné pracovnice Zuzany Pickové o změnách britského členství v EU, které dojednal premiér David Cameron s nadějí, že přiměje občany volit proti Brexitu.

  • „Dostali jsme, co jsme chtěli“ – to bylo hlavní poselství Davida Camerona, se kterým vystoupil 22. února před členy britské dolní komory po návratu ze setkání Evropské rady.
  • Nejen zarytí euroskeptici z Konzervativní strany jsou však s oslavováním opatrní. Nově ujednané uspořádání podle mnoha pozorovatelů přineslo pouze kosmetické změny.

 

Seznam vylepšení, která se Cameronovi pro své krajany podařilo vydobýt, byl tak dlouhý, že pouze jejich přečtení vyžadovalo patnáct minut. I přes dosažení některých nepopiratelných výsledků je jasné, že se rozhodně nejedná o „zásadní, dalekosáhlé změny“ Evropské unie, o nichž britský premiér mluvil v lednu 2013 ve svém projevu pro Bloomberg. Na počátku vyjednávacího procesu Cameron dokonce doufal ve změnu smlouvy. O tři roky později se jeho rétorika nápadně přesunula od snahy o reformování EU k získání „speciálního statutu“ pro Spojené království. Nejede tak pouze o zklamání pro Británii, ale také o promarněnou příležitost pro EU, která ji mohla využít jako katalyzátor pro hlubší změny.


Paradoxně je základem historického referenda ujednání, které není až tak přelomové a které může být zapomenuto ještě dlouho před tím, než se otevřou volební místnosti.


Paradoxně je tak základem historického referenda ujednání, které není až tak přelomové a které může být zapomenuto ještě dlouho před tím, než se 23. června otevřou volební místnosti. Pouhé dva dny po Cameronově dohodě s EU si pozornost přivlastnil starosta Londýna Boris Johnson, který se veřejně připojil ke kampani pro vystoupení. Experti se shodují, že obsah nového ujednání bude pro výsledek referenda z velké části irelevantní, jelikož se bude rozhodovat na základě osobností a témat, která s vyjednanými změnami vůbec nesouvisí, jako např. národní bezpečnost.

Odborníci také varují, že Británii čeká poměrně negativní kampaň. „I ti, kteří chtějí setrvat, nemají EU v oblibě. Argumentem pro setrvání je, že odchod by byl ještě horší,“ vysvětluje Anand Menon, profesor evropské politiky na londýnské King’s College. Pokud tedy i po červnovém referendu zůstane Británie nadále v Unii, lze očekávat, že jejich vztah zůstane nadále bouřlivý, neboť permanentní řešení je zatím v nedohlednu. Některé konkrétní otázky, jež vedly k referendu (např. migrace), nevymizí. Britská kritika Unie tak bude pravděpodobně nadále pokračovat, zejména pokud Borise Johnsona vynese jeho euroskepticismus do čela Konzervativní strany.


Některé konkrétní otázky, jež vedly k referendu (např. migrace), nevymizí. Britská kritika Unie tak bude pravděpodobně nadále pokračovat.


Jakkoliv je tento vývoj znepokojující pro všechny přívržence setrvání Británie v EU, není toho příliš, co by proti tomu mohli dělat; spíše naopak. Po měsících horečných vyjednávání a snaze najít společnou řeč již EU nemá, čím více přispět. Evropské instituce by se samy o sobě měly vyvarovat zasahování do vnitřních záležitostí Británie, jelikož pokusy o ovlivnění referenda by mohly být kontraproduktivní. Koneckonců argumenty, proč by Británie měla v Unii setrvat, jsou již všeobecně známy. Británie byla nepostradatelným členem klubu nejen díky své podpoře evropské integrace od samého počátku, ale také pro svoji váhu na mezinárodní scéně či ekonomickou a vojenskou sílu. Vzhledem ke své oddanosti liberální demokracii se navíc nyní, v době vzestupu populismu a konservativismu v některých částech EU, stalo její místo ještě zásadnější. Jednu možnost, jak ovlivnit výsledek referenda, však Unie přeci jen má – nadnést onu zásadní otázku, jak by pro Británii vypadala alternativa ke členství v EU.

Blog byl původně zveřejněn na HN Názory.

 

#EU #Brexit

Brussels Office
Avenue de Broqueville 40, 1200 Woluwe-Saint-Lambert
Zuzana Picková
Výzkumná spolupracovnice

Oblasti zájmu EU politiky: Migrační politika, Brexit, lepší regulace, jednotný digitální trh

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org