TISKOVÁ ZPRÁVA: EUROPEUM má nové vedení. Povede ho zkušený diplomat Zdeněk Beránek a výkonný ředitel Martin Vokálek

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM povede od 1. října nové vedení. Novým ředitelem se stává Zdeněk Beránek, který doposud pracoval pro Ministerstvo zahraničních věcí a mimo jiné působil jako zástupce velvyslance ve Washingtonu. Nahrazuje tak po sedmi letech Vladimíra Bartovice, který v institutu působil od roku 1999. Dosavadní zástupce ředitele, Martin Vokálek, který působí v institutu od roku 2016, bude nově zastávat funkci výkonného ředitele.

Nový ředitel, Zdeněk Beránek, ukončil letos v létě svou misi na českém velvyslanectví ve Washingtonu, kde působil od roku 2016. Dříve pracoval také jako vedoucí divize EU/NATO v kanceláři prezidenta a zástupce velvyslance v jordánském Ammánu. Před nástupem do diplomatických služeb studoval Zdeněk Beranek historii Blízkého východu a severní Afriky a v roce 2011 získal doktorát na Univerzitě Karlově v Praze. Vydal dvě knihy a řadu článků o mezinárodních vztazích a soudobých dějinách. V současné době vyučuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dosavadní ředitel Vladimír Bartovic bude nově součástí týmu v Kanceláři prezidentky Slovenské republiky na postu ředitele politického odboru. V EUROPEUM bude ale působit i nadále.

„Jsem přesvědčen, že příchod Zdeňka Beránka bude znamenat posílení našeho Institutu. Zdeněk přináší cenné zkušenosti a kontakty z mezinárodní politiky a diplomacie, které pomohou nadále zvyšovat kvalitu činnosti a výstupů EUROPEUM. Přeji jemu i celému týmu hodně úspěchů při naplňování vizí a mise Institutu," uvedl ke změně dosavadní ředitel Vladimír Bartovic.

„Vladův odchod byl pro nás všechny velkým překvapením, ale jsem přesvědčen, že máme velmi kvalitních tým, úspěšné projekty a zajímavé aktivity. Proto si myslím, že díky mým kolegyním a kolegům, dosavadním partnerům, pokračující podpoře Vlada a příchodu Zdeňka Beránka, můžeme společně EUROPEUM posouvat ještě dál a být ještě uspěšnější než kdy dřív," doplnil Martin Vokálek nastupující na novou pozici výkonného ředitele.

„V první řadě bych rád poblahopřál Vladovi  k jeho nové pozici v týmu slovenské prezidentky. Zároveň mu děkuji za dlouholetou práci ve vedení institutu, které je aktuálně jedním z nejvlivnějších a nejrespektovanějších českých think-tanků. Mým záměrem je tuto pozici dále posílit. Jako velkou příležitost vnímám nadcházející české předsednictví, během kterého bude Česká republika na evropské úrovni řešit zásadní problémy jako je klimatická změna a energetická bezpečnost či vztahy se zeměmi Západního Balkánu, Indo-Pacifiku či se Spojenými státy. Role nezávislých institucí jako je Institut EUROPEUM bude v tomto úsilí nezastupitelná," vyjádřil se Zdeněk Beránek.

Zdeněk Beránek

 

 

#Tisková zpráva

Barbora Genser
Komunikační manažerka


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org