POZVÁNKA: Projev o stavu Evropské unie 2021 – jak hodnotí směřování Unie mladá generace?

Projev o stavu Evropské unie je každoroční vystoupení předsedkyně Evropské komise na plénu Evropského parlamentu a debata s poslanci, které mapuje vývoj v EU a ukazuje její další směřování. Na vystoupení Ursuly von der Leyen budou v naší debatě reagovat zástupci mladší generace, kteří již většinu svých životů prožili jako občané EU.

Letošní projev se opět s jistotou dotkne pandemie koronaviru a jejích dopadů na společnost a ekonomiku. Vedle pandemie se však Evropa musela v posledních měsících také vypořádat s bezprecedentními přírodními katastrofami jako povodně v Německu a Belgii či ničivé požáry v Řecku a Středomoří. Tyto a další události v Evropě i ve světě zajisté ovlivní budoucí směřování EU na mnoho let. I proto je tedy důležité, aby se ke směru, kterým se bude EU ubírat, vyjádřili i mladí lidé. Debata se tak bude věnovat tomu, co zazní 15. září v projevu o stavu Evropské unie a jaké z toho lze dělat závěry. 

Jaký vliv bude mít pandemie, ale i jiné události z posledního roku, na mladé Evropany? Jak bude vypadat směrování Evropy v dalších letech? A co můžeme očekávat od Konference o budoucnosti Evropy? Co může přinést následující rok a jak se aktuálním i budoucím výzvám postavit? 

Hosty debaty budou:

  • Johana Bázlerová, tvůrkyně, Jsemvobraze
  • Adam Trunečka, aktivista, STAND for Something; dobrovolník, Together.EU
  • Aneta Zachová, šefredaktorka, Euractiv.cz

Moderátor: Martin Vokálek, zástupce ředitele, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Živé vysílání bude k dispozici zde. Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

 

#SOTEU #Ekonomika #Budoucnost #Pandemie

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org