POZVÁNKA: Jakou chceme EU v roce 2025 – Evropská obrana

Zveme Vás na další debatu ze série "Jakou chceme EU v roce 2025?" na téma evropská obrana. Debata proběhne ve středu 8.9. od 17:30 do 19:00.

Přestože je primárním garantem obrany v Evropě od vzniku EU aliance NATO, členské státy EU v oblasti obrany spolupracují v rámci Společné bezpečnostní a obranné politiky. Vývoj v posledních letech, a výroky některých představitelů EU, ukazují snahu dále budovat evropský obranný pilíř, například pomocí Stálé strukturované spolupráce v oblasti obrany (PESCO). Tuhle iniciativu EU spustila v roce 2017 mimo jiné jako reakci na zvolení prezidenta Trumpa, ruskou anexi Krymu či obecní zhoršení geopolitické situace ve světě. Právě PESCO by se mělo, společně s Evropskou obranní agenturou, stát základem budování evropského pilíře obrany v rámci EU. Navíc dává nově schválený evropský rozpočet pro roky 2021-27 členským státům EU možnost využívat evropské peníze pro společné obranné projekty. I tak se ale zdá, že spolupráce je stále na počátku.

Kam se vyvinula spolupráce PESCO od svého spuštění a splnila předpokládané očekávání? Je nový evropský rozpočet dostatečný na to, aby pokryl finanční výdaje v odpovídající výši? Jak se staví ke společné evropské obraně Česká republika? A má vůbec smysl v budování evropského obranného pilíře v rámci EU pokračovat?

Diskutovat budou:

  • Alžběta Bajerová, analytička, Výzkumné centrum AMO 
  • Markéta Gregorová, poslankyně Evropského parlamentu, Piráti, Zelení/ESA
  • Lubomír Frebort, vedoucí oddělení společné bezpečnostní a obranné politiky EU, Odbor bezpečnostní politiky MZV ČR

Debatu bude moderovat Vít Havelka, výzkumný pracovník, EUROPEUM 

Diskuzi budeme vysílat na stránce Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a na stránce události. Dotazy budete moct pokládat hostům pomocí komentářů pod přímým přenosem.

 

#Jakou chceme EU #2025 #obrana

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org