České zájmy v EU: Češi nevidí v evropské klimatické politice hrozbu zdražování. Obecně s návrhy řešení souhlasí, ale obávají se dopadů na průmysl

Z průzkumu, který jsme připravovali ve spolupráci s ústavem STEM vyplývá, že se lidé v Česku cítí ohroženi klimatickou změnou. Za velké nebezpečí ji před třemi lety považovalo 44 % občanů, v roce 2020 už to bylo 59 %. K průzkumu se vyjádřil náš výzkumný pracovník Vít Havelka.

“V české společnosti v tomto ohledu panují velké paradoxy. Zatímco s klimatickou změnou bojovat chceme, neradi vidíme dopady na vlastní peněženku. Určitě je zde velký prostor pro vysvětlování a především debatu, kdo má nést náklady na transformaci ekonomik. Zároveň Češi mají pocit, že změny v EU jsou jen kapkou v moři a nemá cenu se tolik snažit. Je přitom nutné zdůraznit, že podpora zeleným tématům bude klíčová. Celý svět jednoznačně směřuje směrem k dekarbonizaci a Česká republika si nemůže dovolit v tomto zůstat pozadu,” uzavírá analytik Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vít Havelka.

Celý článek s výsledky průzkumu naleznete zde.

#klimatická změna #průmysl #dekarbonizace

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org