ČT24: Epidemie covidu-19 v Evropě

Ředitel Institutu EUROPEUM Vladimír Bartovic byl hostem živého vysílání Událostí ČT24. Okomentoval celosvětovou krizi způsobenou koronavirovou pandemií a budoucí vývoj evropské integrace po ní.

Tato krize je jiná v tom, že způsobila smrt statisíců lidí v Evropské unii, způsobila obrovské a nenadálé propady v ekonomice, které nikdo neočekával. Jedná se o první ekonomickou krizi za posledních sto let, která nemá svůj původ ve finančním sektoru, ale je způsobena pandemií. Zároveň je to krize, která má potenciál velice změnit další vývoj evropské integrace.

Pandemie v zásadě prohloubila rozdílné postoje členských zemí. Ty členské země, které byly přesvědčeny, že další postup evropské integrace a společné řešení problémů je tím správným řešením pro národní země, se v průběhu pandemie utvrdily v tomto postoji. Naopak některé země, jako například Maďarsko, prohlašují, že tato krize ukázala potřebu vrátit některé kompetence na úroveň národních zemí.  

Celý komentář našeho ředitele najdete na tomto ODKAZU (v čase od 19. minuty vysílání).

#covid-19 # pandemie # krize

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org