POZVÁNKA: EU± // Evropská zahraniční politika v kontextu Běloruska

Zveme Vás na debatu EU± o evropské zahraniční politice v běloruském kontextu, který česká vláda představila letos v dubnu. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany.

Je tomu již téměř rok od doby, kdy vypukly protesty v Bělorusku v důsledku zmanipulovaných voleb samozvaným prezidentem Lukašenkem. Za toto období bylo zatčeno více jak 35 000 osob, z nichž je 50 nezvěstných a mnoho dalších zemřelo následkem činnosti bezpečnostních složek. Posledním závažným incidentem byl únos novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně z paluby letadla společnosti Ryanair, které směřovalo z Atén do Vilniusu.

Evropská unie na vývoj v Bělorusku reagovala uvalením sankcí vůči Lukašenkovu režimu a vyjádřením podpory opozici. Mnozí kritici avšak tvrdí, že by EU měla být aktivnější a její dosavadní kroky považují spíše za symbolické.

Skutečně je tomu tak? Nakolik byla reakce EU adekvátní? Jaké jsou limity evropské odpovědi na potlačování protestů v Bělorusku? Jakou roli v celé situaci hraje Česká republika? A co je příčinou protestů z běloruského vnitropolitického hlediska?

Na tyto a další otázky Vám odpoví:

  • Tereza Soušková, výzkumná pracovnice, Asociace pro mezinárodní otázky
  • Jakub Eberle, výzkumný pracovník, Ústav mezinárodních vztahů
  • Jitka Látal Znamenáčková, stálá představitelka ČR v Politickém a bezpečnostním výboru EU, Stálé zastoupení ČR při Evropské unii

Moderátorem debaty bude Tomáš Weiss, akademický pracovník Institutu mezinárodních studií FSV UK.


Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Sledovat ji můžete zde. 

 

#Bělorusko



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org