POZVÁNKA: Jakou chceme EU v roce 2025 – Evropská zdravotní unie

Zveme Vás na další debatu ze série "Jakou chceme EU v roce 2025?" o evropské zdravotní unii. Debata proběhne v pondělí 31. května 2021 od 17:30 do 19:00.

V kontextu pandemie je Evropská unie často kritizována za svoji pomalou a nedostatečně koordinovanou reakci. Pandemie covid-19 zasadila těžkou ránu nejen zdravotnictví, ale i ekonomice. Statisíce mrtvých a téměř paralyzovaný trh skutečně poukázaly na nedostatky v připravenosti Evropské unie na společné zdravotní hrozby. Jedním z důvodů domnělé pasivity evropských institucí je však i fakt, že zdravotní politika zůstává oblastí, v níž členské státy požívají vysoké autonomie a je tak z velké části v jejich režii. Právě i to byl impuls k představení návrhu Evropské komise na vytvoření tzv. Evropské zdravotní unie, která by měla pomoci Evropě jako celku lépe a efektivněji reagovat na zdravotní krize a chránit zdraví svých občanů. Plán má posílit unijní akceschopnost ve společné zdravotní politice a pomocí zlepšení mezistátní komunikace, monitoringu šíření nemocí i investic do farmaceutického průmyslu umožnit Evropské unii a evropským agenturám hrát aktivnější roli v potírání budoucích zdravotních hrozeb.

Byla reakce Evropské unie na pandemii koronaviru opravdu pomalá? Jaké pravomoci má EU ve zdravotnictví v současnosti a do jaké míry může ovlivnit zdravotní politiky členských států? Kdo navrhl projekt Evropské zdravotní unie? K čemu by měla Evropská zdravotní unie sloužit a proč vzniká právě dnes? Navrhuje dostatečnou koordinaci politik členských států nebo by EU měla spolupracovat hlouběji? Na jakých principech má Evropská zdravotní unie fungovat? Na jaké výzvy chce Evropu připravit? Cílí i na řešení sociálních problémů jako např. nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči či finanční nedostupnosti některých léků? Pomůže opravdu Evropě ve zvládání dalších pandemií?

Diskutovat budou:

  • Kateřina Baťhová, ředitelka, Odbor mezinárodních věcí a Evropské unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky
  • Vendula Karásková, projektová manažerka a analytička, Výzkumné centrum Asociace pro mezinárodní otázky/Association for International Affairs
  • Ondřej Plevák, redaktor, EURACTIV.cz

Debatu bude moderovat Vít Havelka, výzkumný pracovník, EUROPEUM 

Diskuzi budeme vysílat na stránce Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a na stránce události. Dotazy budete moct pokládat hostům pomocí komentářů pod přímým přenosem.

#Zdravotní unie #2025

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org