TA3: EU volá po jednodušším cestování. Dokáží se členské státy shodnout?

Ředitel institutu EUROPEUM Vladimír Bartovic se dnes vyjádřil ke covid pasům, které by měly fungovat od 1. července. Řešily se problémy, se kterými se zavedení pasů potýká a co přesně pas bude znamenat pro občany.

Jsou tam dva problémy. Jeden z nich spočívá v tom, že zavedení takzvaných evropských zelených pasů, nebo covid pasů, musí schválit jak Rada Evropské unie, tak Evropský parlament. V případě Evropského parlamentu je velmi silná podpora těmto pasům, přes 500 poslanců, což je velmi výrazná většina Evropského parlamentu, která hlasovala pro jejich zavedení. V případě členských krajin Evropské unie existují určité odlišné názory ohledně toho, jak by měly pasy vypadat nebo jak by měly být vydávané.  Například Česká republika nesouhlasí s tím, aby byly covid pasy vydávané zdarma - respektive nesouhlasí s tím, aby měl každý občan Evropské unie nárok na PCR test zdarma. Česká republika ho chce zpoplatnit. Takže tam může nastat problém na straně legislativy, která umožní zavedení pasů. Druhá otázka spočívá v tom, zda Evropská komise stihne připravit technické řešení tak, aby nejpozději 1. července mohlo začít fungovat.

Rozhovor začíná zde v 4:30.

#Covid pas #Covid-19 #Evropský zelený pas

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org