POZVÁNKA: EU± // Konference o budoucnosti Evropy

Rádi bychom Vás pozvali na další debatu z formátu EU± na téma Konference o budoucnosti Evropy. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Budete ji moct sledovat online ve středu 17. března v 18 hodin na našem Facebooku.

Zahájení Konference o budoucnosti Evropy se blíží. Ve středu 10. března podepsali nejvyšší představitelé EU deklaraci, která vymezuje její podobu a účel – zbývá ji pouze zahájit na den Evropy 9. května 2021.

Na rozdíl od Konventu o budoucnosti Evropy, ze kterého vzešla evropská ústava a posléze Lisabonská smlouva, se Konference zaměří pouze na diskuzi nastavení evropských politik – především klimatu a digitalizace. Účastnit se jí budou moci občané členských států Evropské unie, přičemž jejím cílem je vtáhnout širší vrstvy obyvatelstva do diskuzí o tom, co by měla EU dělat v budoucnosti.

Jaký je účel Konference o budoucnosti Evropy? Proč byla naplánovaná zrovna na roky 2021/22? Jaký je rozdíl mezi ní a Konventem o budoucnosti Evropy? Jaké výstupy se dají očekávat? A podporuje konferenci Česká republika? 

Na tyto a další otázky Vám odpoví:

  •   Lenka Rovná, prorektorka pro evropskou problematiku, Univerzita Karlova
  •   Zuzana Stuchlíková, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
  •   Štěpán Černý, ředitel Odboru koordinace evropských politik, Úřad vlády ČR

Moderátor: Vít Havelka, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Debata bude vysílána živě na stránkách EUROPEUM Institute for European Policy a Katedra evropských studií IMS FSV UK. Své dotazy můžete našim hostům pokládat v komentářích pod videem nebo už nyní na stránkách události.

#Konference o budoucnosti Evropy

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org