Civil Servant Mobility Program: Focus Georgia

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM uspořádalo v rámci programu Think Visegrad v uplynulém týdnu týdenní vzdělávací pobyt pro trojici gruzínských státních úředníků.

Akce konaná za finanční podpory Mezinárodního Visegrádského Fondu je další z řady programů Civil Servant Mobility Program, tentokrát s podtitulem Focus Georgia. Cílem pobytů je výměna informací a navázání relevantních kontaktů mezi představiteli zemí Visegrádské čtyřky a Východního partnerství.

Gruzie v současné době podniká kroky potřebné pro zavedení bezvízového styku se zeměmi Schengenského prostoru. Implementace druhého akční ho plánu by měla být ukončena příští rok, zemi však čeká ještě řada praktických úkolů, od vytvoření efektivních struktur koordinace po zavedení konkrétních technických mechanismů. Vybraní zástupci gruzínských ministerstev zahraničí, vnitra a spravedlnosti proto přijeli do Česka čerpat zkušenosti svých kolegů v otázkách vízové liberalizace a na ni navázaných aspektech mezinárodní spolupráce (migrace, azylová politika, spolupráce v trestně právních věcech, Schengenský evaluační mechanismus atd.).

V rámci týdenního pobytu hosté absolvovali setkání se zástupci českých ministerstev vnitra, spravedlnosti a zahraničních věcí, diskutovali s představiteli policie i experty relevantních neziskových organizací a o další intenzifikaci vztahů mezi Evropskou unií a Gruzií hovořili také se zástupci českého Senátu. Odváží si tak řadu informací, doporučení i příslibů další intenzivní spolupráce mezi oběma zeměmi.

#Visegrad #Gruzie #Východní partnertsví #víza #kooperace



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org