POZVÁNKA: Café Evropa online: Vláda práva v EU – jak najít společnou řeč v otázkách fungování demokracie, právního státu a svobody médií?

Rádi bychom Vás pozvali na další ze série debat Café Evropa, tentokrát na téma Vláda práva v EU. Debatu organizuje Zastoupení Evropské komise v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Eurocentrum Praha. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz. Debata proběhne online 11. března na našem Facebooku.

V posledních letech můžeme u některých členských států pozorovat jistou neochotu tuto hodnotu respektovat a chránit, a to zejména ze strany Polska a Maďarska, proti kterým bylo v důsledku takového jednání v letech 2017 a 2018 spuštěno řízení, které může vyústit až v odebrání určitých práv spojených se členstvím v Unii. Je mechanismus, kdy se získání financí z fondu na obnovu (či jakéhokoliv jiného finančního balíčku) podmíní dodržováním pravidel právního státu, jedinou cestou, jak donutit problematické státy k nápravě? 

Pozvání přijali:

  • Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, komisařka pro hodnoty a transparentnost  
  • Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu, TOP 09 a Starostové, EPP
  • Kateřina Šafaříková, redaktorka, Týdeník Respekt

Debatu bude moderovat Luboš Palata, deník.cz

Akci budeme vysílat živě na stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Do debaty se budete moci zapojit přímo během diskuze pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události

#demokracie # svoboda slova # evropské právo

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org