POZVÁNKA: Café Evropa online – Vakcína proti koronaviru – mýty a fakta

Zveme Vás na letošní první debatu v rámci formátu Café Evropa na téma Vakcína proti koronaviru – mýty a fakta. Debatu Café Evropa organizuje Zastoupení Evropské komise v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Europe Direct Česká republika a Eurocentrum Praha. Debata se uskuteční ve středu 20. ledna v 17:30 online na našem Facebooku.

V České republice i ostatních státech EU koncem roku 2020 začalo očkování proti koronaviru COVID-19 první vakcínou, která byla schválena nezávislou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Následně 6. ledna byla schválena vakcína od firmy Moderna, čímž se posílila možnost očkovat rychleji a ještě více obyvatel Evropské unie. Díky tomu, že EU již během léta a podzimu minulého roku předplatila vakcíny u více firem, a také proto, že o nákupech vakcín EU vyjednává jako celek, dostávají se očkovací látky i do ČR. Předpokládá se, že budou k našim obyvatelům distribuovány v takovém množství, jaké dovolí výrobní a očkovací kapacity. Řada lidí si však musí na očkování ještě počkat a zároveň existuje část obyvatel, která s očkováním váhá. Ve společnosti tak panuje o vakcínách bouřlivá diskuze, k níž přispívají i některé nepravdivé výroky o selhání či „zaspání“ evropských institucí.

Jak funguje nová vakcína proti COVID-19 a díky čemu je k dispozici za méně než rok od propuknutí pandemie? Jaká je role Evropské unie při získávání vakcín pro ČR a další evropské státy?  V čem spočívá výhoda objednávek vakcín na celoevropské úrovni a proč si objednávky neřeší přímo Česko samo? Jak vlastně probíhá proces schvalování vakcín pro použití v EU a objevují se u současných vakcín nějaké problémy nebo vedlejší účinky?  Jaké jsou nejčastější mýty a dezinformace snažící se odstrašit veřejnosti od očkování a proč se někdo snaží obyvatele od očkování odradit? Jak lze mýty spojené s očkováním vyvracet?

Na tyto a další otázky odpoví naši hosté:

  • Věra Jourová – místopředsedkyně Evropské komise, komisařka pro hodnoty a transparentnost  
  • Milena Hrdinková – státní tajemnice pro evropské záležitosti, Úřad vlády 
  • Eva Zažímalová – předsedkyně, Akademie věd České republiky  
  • Václav Hořejší – molekulární imunolog, Ústav molekulární genetiky AV ČR 

Debatu bude moderovat Luboš Palata, Deník.

Akci budeme vysílat živě na stránkách Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Do debaty se budete moci zapojit přímo během diskuze pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události

#Koronavirus #Vakcína # EU

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org