Info.cz: Peníze jen pro členy respektující demokracii a právní stát. Co vlastně dohoda evropských lídrů znamená?

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka spolu s Vítem Dostálem nedávno na zpravodajském portálu Info.cz komentovali výslednou podobu dohody o evropském rozpočtu - zejména polské a maďarské podmínky.

Leadeři EU se při čtvrtečním jednání shodli na konečné podobně evropských rozpočtů v letech 2021-27 a obřím záchranném fondu 750 miliard eur na podporu zotavení evropských ekonomik po pandemii COVID-19. Definitivně bylo také potvrzeno, že peníze dostanou jen státy respektující demokracii a právní stát.

Podle zpráv investigativních novinářů a whistelblowerů má skutečný problém s náležitým čerpáním evropských prostředků Maďarsko. Sítě podnikatelů napojených na vládní stranu Fidesz vytvářejí nad Dunajem novou šlechtu, která je zároveň oporou Orbánova režimu. Případ Polska je komplikovanější. Polsko je sice stejně jako Maďarsko ve vleklém sporu s evropskými institucemi ohledně stavu právního státu, nicméně evropské prostředky tam rozhodně do černé díry nemizí. Polské veto si vynutila jedna koaliční strana, která okopává kotníky premiérovi a snaží se zajistit si voličské léno po stárnoucím Jarosławu Kaczyńském.

Celý článek si můžete přečíst zde.

#Evropský rozpočet #Polsko #Maďarsko

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org