TA3: Zuzana Stuchlíková o summitu lídrů EU v Bruselu

Naše výzkumná spolupracovnice Zuzana Stuchlíková okomentovala summit EU v Bruselu, kde se sešli lídři EU, aby projednali budoucí evropský rozpočet.

Otázka: Sedmiletý rozpočet zablokovalo Maďarsko a Polsko, kvůli mechanismu, který propojuje čerpání eurofondů s dodržování zásad právního státu. Očekáváte na summitě v tomto směru posun? 

Zuzana Stuchlíková: O tom se hodně mluvilo v posledních dnech, ten text toho kompromisního návrhu unikl do médií včera večer. O tom, jakým zůsobem se o nich bude jednat na summitě, který probíhá dnes a zítra není uplně jasné, protože to jednání v tom oficiálním programu zařazeno není. Ovšem už podle těch uvodních komentářů evropských lídrů je jasné, že v nějakém bodě na něj určitě dojde. O čem ten kompormis je, tam dochází ke dvěm ujištěním pro Maďarsko a Polsko. Jedná se o to, že komise slibuje vypracovat metodologii, která bude určovat jakým způsobem se k pravidlu porušování pravidel právního státu bude přistupovat, před tím než by ty sankce byly uvedeny v platnost a druhá věc je, že všem těm státům se znovu potvrzuje, že mají možnost napadnout toto nové pravidlo u evropského soudního dvora. V kombinaci tato dvě opatření poskytují více času všem státům, aby se nějakým způsobem připravili, aby dále vyjednávali, protože to znamená, že od 1. ledna žádný z těch států nemůže být těm sankcím vystaven. Je to takové řešení, se kterým někteří jsou velmi spokojení, jiní jsou spokojení, jiní jsou mírně nespokojení...  

Celý rozhovor si můžete pustit zde od 2:05.

#Summit #Polsko #Maďarsko

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org